уторак , 30 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / U Frankfurtu na Majni, osamnaesti put po redu – MAJSKA PESNIČKA NOĆ

U Frankfurtu na Majni, osamnaesti put po redu – MAJSKA PESNIČKA NOĆ

Stihovalo se u dugoj  majskoj noći do duboko iza ponoći. Pisci i pesnici, rasuti po svetu, okupili su se ponovo proteklog vikenda  na jednom mestu, u Frankfurtu na Majni, oko književnog udruženja „Sedmica“, da pesmom progovore.
U večeri posvećenoj poeziji, na osamnaestim Majskim susretima pisaca dijaspore, predstavilo se tridesetak pesnika iz mnogih krajeva Nemačke i Madjarske.
Zlatni Orfej za literarno stvaralaštvo dodeljen je Draganu  Jakovljeviću, piscu i novinaru iz Budimpešte, prošlogodišnjem pobedniku Majskih susreta. Srebrni Orfej pripao  je Milici Berlot a Bronzani  – Ljiljani Kornher. Žiri koji su činili : Katica Stanimirov, Aleksandar Urošević i Maja Vukadinović, dodelio je i tri pohvale za pesme večeri. Pohvaljeni su radovi  Ljubiše  Stankovića Tiše, Verice Petkanić  Vlajkov i  Slavice Mastikose.
Očuvanje jezika i kulture Srba na ovim prostorima je značajno i pisci kao duhovna snaga naroda  to najbolje mogu – istakao je u pozdravnoj reči  Branko Radovanović, konzul Republike Srbije u Frankfurtu. Medju mnogobrojnim učesnicima i  gostima Sureta pisaca dijaspore, bila je  i Vidosava Vučković – predsednik Centralnog saveta Srba Hesena.
U majskoj  poetskoj  noći, uz pesničku zdravicu i program koji su vodili Dijana Pijetlović i Aleksandar Jovanović, književni stvaraoci govorili su stihove ljubavne, rodoljubive, dečije i misaone poezije. Uz muzičku pratnju Johane Leonore Dalhof na flauti, predstavili su se najpre pesnici iz rasejanja ( grupa autora i umetnika iz Budimpešte okupljenih u  Peštanskom književnom omnibusu kao i članovi mnogih udruženja na području Nemačke)  a zatim i članovi Udruženja pisaca „Sedmica“ u Frankfurtu, na čelu sa Ljubišom Simićem, predsednikom i domaćinom Susreta. Svoj novi  roman „Zakon srca“, predstavila je Slavica Mastikosa, književnica iz Beograda.
U okviru programa Susreta, u umetničkom udruženju WEST KUNST NIED, otvorena je i izložba slika akademskog slikara Milana Djurića iz Budimpešte.
Druženje pisaca dijaspore nastavljeno je i u nedelju obilaskom kulturno istorijskih znamenitosti  Frankfurta i Visbadena. Do idućeg maja i narednih susreta poezija ostaje veza medju njima.            D.V.Madžar

KLIKNI NA FOTOGTRAFIJU DA BI JE UVEĆAO

SAM 2830
SAM 2861

 

SAM 2767

SAM 2787

SAM 2803

SAM 2808

SAM 2823

SAM 2827

SAM 2849

 

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“