недеља , 21 јула 2024
Početna / Некатегоризовано / 35. kviz znanja i 9. revija kulture Srpske dece u Austriji

35. kviz znanja i 9. revija kulture Srpske dece u Austriji

Jedna od najvećih manifestacija pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Austriji, 35. Kviz znanja i 9. Revija kluture naše dece u Alpskoj Republici, ove godine organizovana je u pokrajini Tirol. Vredni domaćini iz sprskog kluba Petar Kočić Zmijanje iz Figena, ugostili su ekipe,  predstavnike Zajednica i brojne goste u prelepoj dvorani u Šiltersu. Posle dosta neizvesnosti i takimičenja u sedam disciplina u ukupnom plasmanu najviše su pokazali predstavnici srpskog kluba Knez Lazar iz Gmundena. U najvažnijoj oblasti Kvizu znanja,  prvo mesto podelili su  kulturno sportska Zajednica Srba iz Salcburga i članovi domaćina Petra Kočića. Ivana Predojević, Milica Janković, Nikolina Jalić, Gabriela Pećanac i Maria Stojišić iz Salcburga kao Mladen Ilić, Aleksandra Regojević, Jelena Kovačić, Sara Milekić i Tamara Mušić bili su na kraju izjednačeni.

Zajednica iz Beča u  sastavu Nikola Kapetanović, Marko Aleksić, David Maković, Stana Vojnović, zatim Zajednica iz Vorarlber koji su čini Mihael Janković, Sandra Dejanac, Dušica Ević, David Milojević i Miloš Živković , kao i članovi Kneza Lazara  iz  Gmunden,  Đorđe Petrović, Aleksandra Jeremić, Martina Livnjak, Danijela Gojković i Anabela Božić podelili su drugo mesto. Bambi iz  Beča u sastavu Jovana Cvetković, Marija Aleksić, Katarina Tasić, Vukašin Stevanović i Jelena Čude, bio je treći.    Sve pohvale za organizaciju i doček zalužili su članovi domaćina kluba Petar Kočić Zmijanje. Uprkos činjenici što su jedno od njmalđih udruženja u Savezu Srba, hrabro su prihvatili veliki izazov i u potpunosti opravdali poverenje. Zato su osmesi na licima i slavlje do duboku u noć  potvrdili da je domaćin zaslužio sve pohvale.

Anđeli specijalna nagrada
Anđela Lukić član Zajednice iz Beča dobila je posebnu nagradu da za recitaciju. Ona je zaslužila ovo priznanje, pošto je procenjeno da je njena recitacija daleko najbolja od svih učesnika, tako da je žiri odlučio da je posebno nagradi.  Ona je recitovala stihove iz romana Veselina Dželetovića Pavlova, Srpsko srce Jovanovo.

Poseban žiri
Po tradiciji radove dece je ocenjivao poseban žiri, koji je činilo šest članova. Njih troje su specijalno za ovu priliku doputovala iz Novog Sada i to čiteljica Isidora Vlaović, pedagog Ana Rodić i  muzičar Đorđe Petriško. Ostala tri člana bili su iz Austrije. Učiteljica u penziji Zorica Milanović i njen kolega Zvonko Dimitrijević došli su iz Inzbruka, dok je koregraf Milorad Samarđžija stigao iz Beča.
Autori pitanja ovogodišnjeg Kviza bili su magistar Marija Pavlović, učiteljice  Dragana Đurić i Slađana Jeremić, kao i Nenad Šulejić, referent za kulturu u Savezu.

Gosti iz Novog Sada
Nezbaoravnu priredbu u Tirolu uveličali su dolaskom  iz Novog Sada, članovi kulutrno umetničkog društva Svetozar Marković, koji su stigli su dan uoči velike manifestacije. Utisci sa gostovanja bili su više nego prijatni. Prijatelji iz matice oduševili su i brojne goste nastupom u Šiltersu. Na rastnaku su obećali da neće zaboraviti gostoprinstvo ovog kluba i da će nastaviti saradnju. 

Među gostima i Davidović
Među brojnim počasnim gostima 35. Kviza znanja i 9. Revije kulture srpske dece u Austriji bili su između ostalog predstavnici naše diplomatije u Austriji na čelu sa konzulom iz Salcburga Oliverom Starčević. Bio je tu i sveštenik parohije srpske pravolsvne crkve iz Kufštajna Aleksandar Stolić. Posebno su se domaćini i brojni gosti obradovali prisustvu gradonačelnika Banja Luke Dragoljub Davidovića. Bio je tu i predsednik srpske Zajednice u Tirolu Milorad Toralković. Kviz je zvanično otvorio predsednik Saveza Srba u Austriji Dragiša Vasiljević. 

Ukupan plasman:

1. «Knez Lazar» ( Gornja Austrije)                        12 bodova

2. «Petar Kočić – Zmijanje»  ( Tirol)                     11

3. «KSZS»  (Salcburg)                                             9

4. «Jovan Jovanović Zmaj» (Vorarlberg)                8

5. «Bambi» (Beč)                                                     6                                              

Zajednica Beč (Beč)                                           6

Kviz znanja:

1. «KSZS“                            16   bodova

„Petar Kočić“                    16

2. Zajednica Beč                  14

Zajednica Vorarlberg       14

«Knez Lazar»                    14

3. «Bambi»                           13

Recitacija:

1. Radenko Predanović (Knez Lazar)

2. Marija Tinić  (Vorarlberg)

3. Dejana Lakić ( Petar Kočić)

Monolog:
1. Dragana Todorović  (KSZS)
2. Bojan Vujanović  (Petar Kočić)
3. Danijela Gojković  (Knez Lazar)

Crtanje:
1. Milan Stanić (Knez Lazar)
2. Vesna Keser  (Petar Kočić)
3. Tamara Božinović (Zajednica Beč)

Vajarstvo:
1. Marinko Marković  (Bambi Beč)
2. Jovan Božić (Knez Lazar)
3. Tanja Savanović  (Petar Kočić)

 Muzika:
1. Danijel Joldžić (Vorarlberg)
2. Marko Petrović (KSZS)
3. Marko Milovanović (Babmi Beč)

Folklor:

1. Bambi Beč
Jedinstvo Beč
Mokranjac Beč

2. J.J Zmaj Vorarlberg
Jedinstvo/Delije Tirol
Karadjordje Beč
Knez Lazar Gmunden

3. Petar Kočić Tirol
25. Maj Vatens
Ostrog Insbruk
KSZS Salcburg

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI