четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / ZAVIČAJ U DUŠI NOSE

ZAVIČAJ U DUŠI NOSE

1515024 583057828429657 1315381275 n

 

Koliko god bili daleko od zavičaja pripadnici srpskog rasejanja, čuvaju prvenstveno svoju veru i običaje. Slavska okupljanja su više od negovanja tradice ili druženja sa rođacima i najbližim prijateljima. To je poseban čin duhovnosti, kada su domovi naših ljudi u rasejanju, posebno lepi i puni pozitivene energije. Domaćini se tog dana odmah prepoznaju, jer su im lica ozarena i na njima se vidi sreća što im je kuća puna najbližih.

Baš tako smo doživeli i proslavu krsne slave svetog Nikole u domu Veroljuba i Violete Glišić, i njihove dece Stefana i Anđele. Odmah da kažemo da su svo četvoro članovi bečkog KUD „Karađorđe“. Veroljub je član uprave „Karađorđa“ a Stefan i Anđela igraju u folkloru.

– Na slavi su nam bile porodice Jovanović, Đokić, Cvetković, Pavlović, Petrović, Medić i Živanović. Stvarno nam je bili lepo, jer smo svi članovi „Karađorđa“ i eto vidite da smo jedna velika porodica. Slavski kolač nosimo u crkvu„Svetog Save“, koja se nalazi u trećem bezirku. Bogato posluženje je tradicionalno posno, sa raznim đakonijama. Što kažu naši stari, ništa ne sme da fali, mora da ostane.Mi smo inače smo iz sela Kamijeva kod Velikog Gradišta. Živimo i radimo u Schwechatu već 22 godine. Ja konretno radim u firmi Rohr Mertl – Ranersdorf – rekao je domaćin slave Veroljub Glišić.       

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“