субота , 1 априла 2023
Početna / Некатегоризовано / ZAJEDNICA SRPSKIH KLUBOVA U FORALBERGU – PONOSNO U PETI MANDAT

ZAJEDNICA SRPSKIH KLUBOVA U FORALBERGU – PONOSNO U PETI MANDAT

                        Na izbornoj skupštini Zajednice srpskih klubova Forarlberg, mogao se osetiti samo svečarski duh proslave jubileja 40 godina postojanja, jer sa ponosom skupština je saslušala pozitivan bilans rada ove zajednice i izveštaje o učinjenom , koji su za svaku pohvalu rukovodstvu ove zajednice.

                        A najbolji dokaz dobrog rada je  poverenje upravi ove zajednice koje su izneli svi članovi skupštine, a bilo je tu  predstavnika iz uprava svih klubova članica zajednice, KUD „Jovan Jovanović Zmaj“, SKUD „Zavičaj“, KUD KOLO, kao i boćarski klubovi „Real i „Dinara“.

                        Dosadašnja uprava je u izbornom postupku dobila jednoglasnu podršku da to ostane isti tim na čelu sa predsednikom Bobanom Đurićem uz delimičnu izmenu-mesto zamenika sekretara povereno je  Željku Klincovu, a dosadašnjem referentu za kulturu, Srđan Krstiću, prišao je novi mladi talas pomoćnika iz gore navedenih klubova, što čini veliko osveženje ovoj upravi i dobar plan za budućnost , jer mladi polako treba da stiču iskustvo i u nekom budućem periodu oni budu predvodnici ove zajednice.

                      „ Ovakva odluka nama nije strana, jer smo se potrudili da očuvamo integritet ove zajednice i svojim angažovanjem dođemo do željenih rezultata. Čeka nas velika proslava i sasvim je normalno da je to u prvom planu i mi stremimo da ovom proslavom jubileja zahvalimo svim generacijama ove zajednice, a mladima postavimo temelj za budućnost. Još jednom sa ponosom zahvaljujem na povernju i dobijenom petom mandatu, ali ističem da sve zasluge imaju upravo saradnici uprave zajednice, jer smo sve timski radili i došli do tako dobrih rezultata“ – reči su predsednika zajednice Bobana Đurića.

                    Novi plan rada zajednice je nastaviti  dobre kontakte za budućnost i trasirati odnose sa državnim institucijama Austrije i pokrajine Forarlberg, kao i sa institucijama u Matici. Predstavljen je i plan rada na kulturnom planu i promociji srpske tradicije i kulture, te je predloženo da se unarednom periodu pokrene tema zajedničke ismotre folklora u Forarlbergu, kao priprema u odabiru učesnika koji će zajednicu zastupati na saveznim smotrama.

                      Takođe, izraženo je veliko zadovoljstvo učinkom i efektima koordinisanih akcija unutar Saveza Srba u Austriji, a posebno sa kolegama iz Tirola i pojedinim udruženjima iz nekoliko pokrajina, kako iz Saveza tako i onima koja nisu u njegovom sastavu. Posebno su istaknute Konferencije Saveza Srba u Austriji, koje su uspele da iznedre Rezoluciju o boljem suživotu i sprečavanju asimilacije. Posle više od decenije internih i medijski potpuno nezapaženih aktivnosti u cilju regulisanja  dopunske nastave na srpskom jeziku, osetno je da  su inicijative u tom pogledu itekako dobile na težini, te da su konkretni koraci ka tom putu preduzeti čak i u pokrajinama koje dosada na tu temu nisu uzele značajnije učešće u radu Saveza. Posebno zadovoljstvo je utemeljeno činjenicom da su i predstavnici Skupštine dijaspore, kao i kolege u Beču, gde živi najveći broj naših ljudi, započele sa aktivnostima u tom smeru, a od čijeg učinka možemo imati najveću korist u smilsu koliko ljudi može da ostvari svoja prava. Kroz aktivan savezni model koordinisane aktivnosti pokrajina, lakše se zastupaju i ostvaruju zacrtani ciljevi na teritoriji čitave Austrije, te nam je kao najzapadnijoj i najmanjoj pokrajini posebno drago da tome dajemo značajan doprinos, konstatovali su učesnici skupštine

                  Ujedno veliku podršku je zajednica dobila od strane SAIUPT srpsko austrijsko italijanskog udruženja privrednika  Tirol, koji su postavili zajedničke temelje za saradnju u narednom periodu i čiji su članovi upravnog odbora  bili gosti ove radne skupštine zajednice srpskih klubova Forarlberg. Svi prisutni su bili saglasni da je  podrška osnivanju jednog takvog udruženja na teritoriji pokrajine Forarlberg bila pun pogodak, jer vlada veliko interesovanje za predstavljanje i plasman srpskih proizvoda i na ovoj teritoriji.

                Zaključak  koji se može doneti posle ovako uspešne izborne skupštine, koja je najmanje ličila na izbornu, jer se vidi da je Zajednica srpskih klubova Folarlberg fokusirana na rad, a ne na dugotrajna sastančenja bez cilja i rezultatata, u svakom pogledu je dokaz da je napravljen plan za budući rad ove zajednice i da se na njegovom ostvarenju već samopregorno  radi.

 Novoizabrana uprava zajednice:

Predsednik Boban Đurić

Potpredsednik Vera Miler

Sekretar Saša Jokić

Zamenik sekretara Željko Klincov

Blagajnik Milorad Prvulović

Zamenik blagajnika Sava Injac

Referent za kulturu   Srđan Krstić

Nadzorni odbor: Dušan Sušnica, Rade Petrović i Stanislav Milojević.DSC01444DSC01449

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …