четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / VIDOVDAN IZ LINCA GOSTOVAO U SLOVENIJI

VIDOVDAN IZ LINCA GOSTOVAO U SLOVENIJI

Kulturno – umetničko društvo Brdo iz Kranja, priredilo je nezaboravan međunarodni događaj. Udruženje koje je slavu steklo osvajanjem tri pehara na Smotrama najboljih ansambala dijaspore i ovog puta se pokazalo kao šampion. Naši vredni zemljaci iz Slovenije organizovali su Drugi međunarodni festival pod nazivom „Ringeraja“.
Divne ustiske nose članovi kluba Vidovdana iz Linca, koji su imali zapažen nastup na ovom već sada tradicionalnom događaju. Uprkos daljini u punom autobusu su bili i najmlađi članovi folklorne sekcije kluba iz Linca, koji su imali priliku da uživaju u sjajnom kulturnom događaju. Ujedno učevršćeno je prijteljstvo kako sa domaćinom festivala tako i stečeno poznanstvo sa predstvnicima brojnih drugih udruženja, koja su učestovala na ovom prestižnom događaju.
Odziv kako gostiju iz inostranstva tako i iz same Slovenije je bio više nego odlična. Samo u konkurenciji igrača do 14 godina je bilo 280 dece. U prelepoj gradskoj sali našli su se i brojni ugledni gosti na čelu sa gradonačelnikom Kranja Mohorom Bogatajom. Slavlje je uveličao i sveštenik srpske pravoslavne parohije u ovom delu Slovenije Dobrivoje Milunović, kao i prdstavnici brojnih srpskih društava iz «Dežele».
Voditeljka programa je bila Violeta Papić, a posle nastupa brojnih folklornih sekcija nije izostalo opoštenarodno veselje. Žurka uz bendove Zavičajno jato, Deki bend i narodnom pevačicom Ćanom potrajala je do duboko u noć. Prema nekim procenama na Drugom festivalu u Kranju je učestovalo preko 1000 ljudi.
Domaćin se svojski potrudio da organizuje Drugi međunardoni festival na najvišem mogućem nivou. Odziv gostiju govori da je ova sjajna manifestacija u potpunosti uspela. Osim domaćina  KUD Brdo, dolaskom  su festiaval uveličali Kultruno umetnička društva Vidovdan iz Linca,  Jugos iz Minhena, Pontes iz Trsta, Nikola Tesla iz Vilaha, kao i srpski klubovi iz same Slovenije, Vuk Karadžić Radovljice odnosno iz Ljubljane, Vidovdan.
U petak članovi Vidovdana pozivaju sve pristalice reprezentacije Srbije da dođu u prostorije kluba u ulici Kifernveg 5 kako bi zajedno najvijali u meču protiv Hrvatske, (18.00 časova) u kvalifikacijama za Svetakog fudbalsko prvenstvo u Brazilu sledeće godine. Organizovano praćenje utakmice biće i u drugom srpskom klubu iz Linca, Nikola Tesla.
SLIKA A BROJNA EKSPEDICIJA Clanovi Vidovdana su gostovali kod prijtelja iz Kranja

SLIKA B FESTIVAL LEPOTE Brojni klubovi su ucestovali na manifestaciji u Sloveniji

SLIKA C ZAHVALNOST DOMACINA Ringeraja je okupio mnogo deceDomaćini su u Vidovdanu najavili Omladinsko veče posle meča Hrvatska – Srbija. U subotu će u prostorijama kluba gostovati DIS Teatar iz Banja Luke sa predstavom „Preljubnici“ koja počinje u 18. 00 časova.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“