субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / UDRUŽENJE PISACA “SEDMICA” – STIHOVALO SE DO PONOĆI U ČAST PISANE REČI

UDRUŽENJE PISACA “SEDMICA” – STIHOVALO SE DO PONOĆI U ČAST PISANE REČI

I ove godine, na tradicionalnim susretima pisaca dijaspore održanim u Frankfurtu, stihovalo se do ponoći u čast pisane reči. Svetkovina poezije započeta na srpskom štandu 65. Sajma knjiga, nastavljena je poetskom večeri u Bornhajmu.
Pozivu udruženja pisaca „Sedmica“ odazvao se veliki broj gostiju i pesnika iz mnogih gradova Nemačke i drugih zemalja zapadne Evrope : Francuske, Švajcarske, Češke. Među onima čija se pesnička reč ovog oktobra na susretima čula, bili su članovi pesničkog udruženja „Radnik – pjesnik u tuđini“ iz Štutgarta, Literarnog udruženja „Zdravko Đekić“ iz Vajblingena, Udruženja srpskih pisaca iz Švajcarske, Jugoslovensko nemačkog KUD iz Hildena, srpski pisci „Pariskog kruga“, kao i pesnici iz Minhena, Dortmunda i Mönchengladbach – a.
Susretima su prisustvovali i gosti iz otadžbine, delegacija predstavnika gradskih institucija Niša.
U ime domaćina susreta, goste je pozdravio Ljubiša Simić, predsednik „Sedmice“ a Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu – Aleksandra Đorđević, pozdravljajuci učesnike i goste, odala je priznanje „Sedmici“ koja je uspela da uz pomoć svojih članova prikupi neophodna finansijska sredstva za zakup na ovogodišnjem Sajmu knjiga i organizuje srpski štand. Ispred Centralnog saveta Srba Hesena, susretima je prisustvovala predsednik ove organizacije Vidosava Vučković.
Posle oficijelnog prvog dela susreta, pisci iz rasejanja i ljubitelji pisane reči bili su u prilici da čuju ali i da govore svoje stihove . Scenski deo susreta, koji se odvijao pod nazivom „ Poezija iz šešira“ , kreativno je osmislio i uspešno realizovao voditeljski par : Diana Pijetlović i Aleksandar Jovanović. Osim ljubavne, rodoljubive, dečije i misaone poezije, među 34 prijave „ u šeširu“, bilo je i kratkih, šaljivih priča i pesama sa svrljiškim i leskovačkim dijalektom.
Stara srpska pesma uz pratnju na japanskim bubnjevima, u izvođenju Ruže Mijović, pesnikinje iz „Sedmice“ bila je lepo iznenađenje večeri.
A onda su pesnici za momenat zastali : Ani Ilić koja boluje od teške bolesti – Fridrajhove ataksije – neophodna su sredstva za dalje lečenje. Domaćin susreta, Udruženje pisaca „ Sedmica“ , pokrenulo je humanitarnu akciju prodaje njene knjige „Pod svetlom istine“ kao i knjiga, članova ovog udruženja. Učesnici susreta kao i mnogobrojna publika, odazvali su se akciji i iste večeri prikupljena su sredstva u iznosu od 75o eura.Tako su pisci iz otadžbine i dijaspore i ovog puta pokazali ne samo umeće u pisanju nego i veličinu srca. D.V.M.SAM 3653SAM 3627SAM 3661

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“