субота , 1 априла 2023
Početna / Некатегоризовано / U SALZBURGU JESENJI SABOR – SRPSKO MAKEDONSKO DRUŽENJE

U SALZBURGU JESENJI SABOR – SRPSKO MAKEDONSKO DRUŽENJE

KSZS Salburg 1KSZS Salburg 2KSZS Salburg 3KSZS Salburg 4KSZS Salburg 5KSZS Salburg 6KSZS Salburg 7

U okviru obeležavanja početka jeseni ,prigradska salzburška opština Grödig, održala je interkulturalno druženje ( Fest der Kulturen)  za svoje sugrađane. Najbrojniju grupu stranaca u pomenutoj opštini čine građani poreklom iz Makedonije, pa je upravo u čast dobrosusedskih odnosa i održan sabor. Da bi sama manifestacija obilovala što većom raznovršnoću različitih kultura, organizatori su u goste pozvali članove Kulturno – sportske Zajednice Srba iz Salzburga, koji su se rado odazvali . Pored dveju prisutnih  grupa naroda sa prostora Balkana,  mnogobrojnim domaćinima Austrijancima, prikazan je bogat kulturno-umetnički program i sama lepota folklornih igara. Zajednicu KSZS-a predstavili su igrom  mlađi i stariji folklorni ansambl, dok je talentovani  muzičar Marko Petrović izveo kolaž narodnih kola na harmonici. Makedonci su se predstavili svojim tradicionalnim igrama.

 Posetioci su takođe mogli da isprobaju i raznovrsnost srpske i makedonske kuhinje koja im se nudila tog dana.

Pozdravljajući prisutne, domaćin skupa,  gradonačelnik  Richard Hemetsberger, posebno se zahvalio članovima Zajednice na odazivu i pohvalio izvedeni program našeg udruženja. Saradnja između opštine Grödig i našeg udruženja iz Salzburga došla je na inicijativu gospođe Biljane Bojčeske, zadužene za integraciju u kancelariji za  „servis građana“ pomenute opštine.

– U granicama svojih mogućnosti, koristimo svaku priliku da  nastupima u gradu i pokrajini prikažemo lepotu i tradiciju srpske kulture. Nadam se da to dobro odrađujemo , pa nam pozivi za nova interkulturelna druženja pristižu. Takođe nam je važno da naša deca i omladina na takvim skupovima što više upoznaju različitost drugih naroda i kultura, što će im pomoći da se bolje integrišu u društvo, a ujedno doprineti da svoje bolje čuvaju i vole – naglasio je Nenad Šulejić , predsednik Zajednice „ KSZS“.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …