недеља , 21 јула 2024
Početna / Naši u svetu / U MUZEJU U BRAUNAU IZLOŽENA SRPSKA PUŠKA IZ 19. VEKA

U MUZEJU U BRAUNAU IZLOŽENA SRPSKA PUŠKA IZ 19. VEKA

“PUŠKO MOJA SREBROM
OKOVANA”

U Okružnom muzeju austrijskog grada Braunau, svečano je otvorena muzejska postvaka o žandarmeriji, u sklopu koje je izložena srpska puška iz 19-tog veka, po imenu „Kokinka“
Ova na daleko čuvena puška “Mauzer-Milovanović M 1880 – Kokinka”, od svog nastanka 1880. godine pa sve do početka 20. veka važila je za najbolje oružje tog tipa na svetu. „Kokinka“ je bila i neverovatno omiljena i rasprostranjena u raznim vojnim formacijama i državama Evrope i sveta.
Malo je poznato da je njen tvorac bio srpski general, profesor na vojnoj akademiji i prvi srpski konstruktor pušaka, Kosta Milovanović (1847-1905). Milovanović je učestvovao u balkanskim ratovima a nakon istih bio je i prvi vojni izaslanik Kneževine Srbije u Austrougarskoj.
Muzejska postavka realizovana je zu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vlade Gornje Austrije i grada Braunau na Inu. Izložba se tematski nadovezuje na 2016. godine izvedenu muzejsku postavku „SRBI U BRAUNAU – 100 GODINA“, koja je doživela neočekivan uspeh.
„Sudeći po dosadšnjim reakcijama javnosti, kao i brojnim izvestajima pisanih i elekronskih medija, udruženju DANICA-AUSTRIJA pošlo je za rukom, da uz znatan broj brižljivo biranih eksponata, uniformi, oružja, fotografija, dokumenata idr., široj javnosti približi nesvakidašnju simbiozu srpske puške „Mauzer-Milovanović M 1880“, poznatije po imenu „Kokinka“ i austrijske žandarmerije.“ – Navodi kurator muzejske postavke Zoran Šijaković.
Muzejska postavka uvrštena je u program festivala “inn4ler sommer 2019”. Pomenuti festival je interregionalnog karaktera i uživa veliku medijsku zastupljenost širom Austrije i Evrope.
Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj zainteresovanih, među kojima i znatan broj nekadašnjih pripadnika žandarmerije, visokih činovnika i oficira policije i javnih licnosti. Muzejsku postavku su svojim govorima otvorili: gradonačelnik grada Braunau, mg Johanes Vajdbaher i pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Gornje Austrije, dipl. ing. Wolfgang Klinger. Laudatori su bili istoricari: dr Bruno Kopenštajner i Manfred Rahbauer.
Svojim muzičkim prilozima, svečano otvaranje ulepšali su pripadnici Ansambla policije Gornje Austrije.
Udruženje DANICA-AUSTRIJA osnovano je krajem 1999. godine u Salcburgu. Naziv dobija po istoimenom almanahu koji početkom devetnaestog veka piše i uređuje književnik, istoričar, etnograf i reformator gramatike srpskog književnog jezika Vuk Stefanović Karadžić, živeći i stvarajući na današnjem prostoru Austrije. Rad udruženja manifestuje se kroz njene reprezantivne i veoma uspešne ansamble, brojna gostovanja, sopstvene manifestacije, koncerte i muzejske postavke. Osnivač i idejni tvorac DANICE je kulturni radnik, muzičar i istoričar umetnosti, Zoran Šijaković.
DANICA-AUSTRIJA zaključiće ovogodišnje aktivnosti projektom posvećenim liku i delu Ane Frank, koja bi, da je prezivela Holokaust, ove godine napunila 90 godina starosti.
Više informacija o aktivnostima udruženja DANICA-AUSTRIJA na: www.danica-salzburg.at

Takođe pogledajte i ...

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je …