недеља , 21 јула 2024
Početna / Srbija / SABOR U LJUBIČEVCU KOD KLADOVA

SABOR U LJUBIČEVCU KOD KLADOVA

NA PRAGU ČETVRTE DECENIJE OKUPLJANJE DIJASPORE
I MEŠTANA

Tradicionalni Sabor dijaspore u Ljubičevcu kod Kladova, 28. po redu, u organizaciji Mesne zajednice i Mesne organizacije invalida rada i penzionera iz Ljubičevca i Kluba „Timok 98“ iz Hileroda ispunio je očekivanja organizatora.
Sabor je počeo dodelom priznanja svima koji su ove i ranijih godina podržali ovu značajnu manifestaciju, kako za pripadnike naše dijaspore koji žive i rade širom Skandinavije, tako i brojne građane istočne Srbije koji se godinama u sve većem broju okupljaju u ovom podunavskom selu.
Više od 250 učesnika iz Bugarske, Rumunije, ali i iz Donjeg Milanovca, Negotina, Novog Sipa, Topolnice, Jasenice i Crnajke predstavilo je posetiocima najlepše narodne igre i pesme iz svog kraja, a
U višesatnom programu na centralnoj bini učestvovali su Etno grupa „Gergina“ iz Negotina, članovi kulturno-umetničkih društava iz opštine Majdanpek, KUD „Deli Jovan“ iz Crnajke, KUD „Amater“ iz Topolnice i KUD „Lepenski vir“ iz Donjeg Milanovca, KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice, KUD „Sipski vez“ iz Novog Sipa. Učestvovali su i rumunski amsambli „Dunav“ iz Svinjice i Vokalno foklorna grupa „Oltenasi si Oltencute” iz Turn Severina, kao i bugarska Plesna grupa “Iskra” iz Major Uzunova kod Vidina i KUD “Radost 1929” iz Tarnjana.
„ Tradiciju moramo da čuvamo zajedno, kako vi ovde u Ljubičevcu, tako i u svim mesnim zajednicama, ali i mi u lokalnoj samoupravi i ja kao predsednik opštine. Ono što nas kao opštinu izdvaja je to da jedini u Srbiji nosimo status Biser Dunava. Znam da, možda malo smetaju ovi semafori od Kladova do Brze Palanke, ali to je investicija od 1,6 milijardi dinara, zahvaljujući kojoj ćete sledeće godine u zavičaj dolaziti boljim putem“, rekao je otvarajući ovu manifestaciju Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.
Ljubičevac koji već 10 godina nosi i epitet evropskog, jer čak 90 odsto meštana živi i radi u inostranstvu ovom manifestacijom nastoji da prikaže najlepše iz Srbije, ali i Rumunije i Bugarske.
“Time pokazujemo da kultura ne poznaje granice, ali i da, iako govorimo različitim jezicima, isto volimo svoje korene i isti vazduh dišemo. Verujem da ćemo zajedno uspeti da našim potomcima pokažemo da imaju gde da se vrate, a onima koji odluče da investiraju u naš kraj, da se uvere u isplativost investiranja i poslovanja. Kao domaćini, sa svoje strane nudimo dobru saradnju sa svim ozbiljnim investitorima, kompletnu logistiku naših opštinskih službi, pomoć u prevazilaženju administrativnih problema. Tu smo i da naša iskustva iz dijaspore prenesemo matici, da zajedno rešavamo problem po problem, sa ciljem da naš evropski Ljubičevac i naša naša opština Kladovo budu ekonomski još bolji, kako bi zajedničkim snagama obezbedili kvalitetnije uslove za život svih nas”, kaže neumorni Ljubomir Gušatović, predsednik Saveta MZ Ljubičevac, predsednik srpsko-danskog udruženja „Timok 98“ u Hilerodu i idejni tvorac ovog Sabora.
Već po tradiciji organizovan je i izbor lepotica i dama. Dve kategorije okupile su 22 takmičarke. U kategoriji krajinskih dama, od 36 do 65 godina starosti, titulu najlepše dame Krajine ponela je Đerdana Đorđević iz Donjeg Milanovca. Prva pratilja je Tamara Caranović iz Topolnice, a druga Valentina Antonova iz Major Uzunova u Bugarskoj.
Za krajinsku lepoticu izabrana je Milica Vojvodanović iz KUD „Živojin Petrović Dudić“ iz Jasenice. Prva pratilja je Marina Jonović iz Brze Palanke, a druga Aleksandra Nikolić iz Crnajke.
Mis šarma je Milena Zlatić iz Crnajke, mis frizure Tamara Duranović iz Novog Sipa, a titulu najlepše članice folklornih ansambala učesnika ovogodišnjeg Sabora, ponela je Kristina Petrović, iz KUD “Lepenski vir” u Donjem Milanovcu.
Stručni žiri sa Denisom Pavličićem iz negotinske Agencije „Denzor“ na čelu, titulu najboljeg foklornog ansambla dodelio je kUD „Dunav“ iz Svinjice u Rumuniji. KUD „Živorad Petrović Dudić“ proglašen je za ansambl sa najlepšom nošnjom, a Vokalno foklornoj grupi „Oltenasi si Oltencute” iz Turn Severina pripala je specijalna nagrada za izvođenje izvornih pesama.
“Ovaj Sabor dijaspore je spontan, jedinstven, u našem kraju takve manifestacije nema. Veliki je broj posetilaca, mnogo sadržaja koji drže pažnju. Interesantno mi je i to što je publika svaki nastup koji je bio baš dobar nagradila aplauzom. Ima takmičenja folklora i u drugim sredinama, ali ovde učestvuju i folklori, i pevači, svirači, plesne grupe, ali ono što ovaj Sabor najviše izdvaja od drugih je izbor krajinske lepotice i izbor najlepših dama od 35 godina i naviše, kao i veliki broj sponzora koji prate ovu manifestaciju”, kaže Denis Pavličić direktor Agencije “Denzor” iz Negotina.
Marija Korova iz Tarnjana u Bugarskoj najbolji je instrumentalista, a Jelica Marjanović iz Bora, koja je nastupala za KUD “Amater” iz Topolnice najbolji vokalni solista. Žiri je dodelio i nagradu za najbolje igračke parove, pa su tako titilu najboljeg starijeg para poneli Ljubiša Brandušić i njegova supruga, a mlađeg Lazar Marković i Lana Caranović, KUD “Amater” iz Topolnice.
Uz bogat program, koji se odvijao na centralnoj bini, uz efektnu završnicu i nastup Jelene Gerbec i Kristine Nine Jovanović, Grandovih zvezda, posetiocima je ponuđen i svojevrstan sabor zanatstva kroz prodaju suvenira, tradicionalnih instrumenata, predmeta od drveta, nakita, ali i mekika, voća, vina i domaćih rakija.

Takođe pogledajte i ...

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE