недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Kultura / MALA ŠKOLA OPERE “d IVA” U NEGOTINU

MALA ŠKOLA OPERE “d IVA” U NEGOTINU

Ovogodišnja Mala škola opere „d’Iva“ koju je pre šest godina u Negotinu osnovala mecosopran Iva Mrvoš Anokić okupila je 18-toro talentovane dece uzrasta od 4 do 24 godine. U mlađem uzrastu sa kojim je, uz klavirsku saradnju Predraga Grujića mentorski radila sopran Magdalena Antić u periodu od 3. do 24.jula, bilo je 10 polaznika, dok je osmoro pevača u starijem uzrastu pored Ive Mrvoš Anokić, za predavača imalo i prvakinju beogradske Opere, soprana Snežanu Savičić Sekulić.
Na završnom koncertu 6.masterklasa Male škole opere „d’Iva“ uvertira je pripala grupi polaznika od 4-12 godina. U zanimljivom muzičkom kolažu smenjivale su se kompozicije domaćih i stranih kompozitora, popularne operske arije, ali i muzika iz crtanih filmova.
I ovoga puta scenario i režiju završnog komada sa pevanjem pod nazivom „Voli me, ne voli me“ potpisala je Iva Mrvoš Anokić. Činile su ga solo pesme 19. i 20.veka, operske arije starih majstora, ali i kompozicije savremenih autora. Zahvaljujući polaznicima Male škole opere na trenutke smo bili u Mocartovoj „Figarovoj žendbi“, Dvoržakovoj „Rusalki“, Bizeovoj „Karmen“, „Faustu“ Šarla Gunoa, Pučinijevoj „Đani Skiki“, „Krunisanju Popeje“ Klaudija Monteverdija…
Među osmoro polaznika starije grupe, pored Magdalene Antić koja je trenutno student master akademskih studija na FMU u Beogradu, nalazi se još troje studenata muzike, dok su ostali učenici srednje muzičke škole. Sa njima su sve vreme kao korepetitori radili Milja Videnović, profesor klavira, koja je sa ovom školom od osnivanja i Danilo Perković, nastavnik teorijskih predmeta i klavira.
Pravo da narednu sezonu Male škole opere „d’Iva“ pohađaju bez nadoknade stekli su Marija Stanojević, studentkinja FMU u Nišu i Milana Andrašević, učenica srednje muzičke škole. Inače, rad ovogodišnje Male škole opere, između ostalih pomogli su Opština Negotin, „Elixir“ Prahovo, Dom kulture i Umetnička škola „Stevan Mokranjac“.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU