понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / U MAUTHAUZENU OBELEŽENA 68. GODIŠNICA OSLOBAĐANJA LOGORA

U MAUTHAUZENU OBELEŽENA 68. GODIŠNICA OSLOBAĐANJA LOGORA

U Gornjoj Austriji je 68. put obeležena godišnjica oslobađanja jednog od najvećih nacističkih logora, Mauthauzena. Ovogodišnja ceremonija bila je posvećena spasiocima, odnosno onima koji su pritekli u pomoć preživelima po oslobađanju logora, 5. maja 1945. godine.
Kao i prethodnih gotovo sedam decenija, položeni su venci i cveće i na spomenik jugoslovenskim žrtvama, među kojima su bili većinom Srbi. Domaćin ovogodišnje manifestacije bila je Zajednica srpskih klubova Gornje Austrije, predvođena udruženjima „Nikola Tesla“ i Vidovdan iz Linca. Bili su tu i predstavnici kluba „Vuk Karadžić“ iz Štajera, „Knez Lazar“ iz Gmundena i „Barili“ iz Braunaua. Bio je tu i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba Austrije koji je u ime ove organizacije položio venac
Kao i obično stigla je i delegacija iz Srbije, predvođena četvoricom preživelih logoraša, Ljubomirom Zečevićem, Dušanom Stoiljkovićem, Nikolom i Vladimirom Jovanovićem. Bio je i tu predsednik Udruženja preživelih logoraša, Vladimir Krivokapić. S njima su doputovali i članovi porodice, učenici 12. beogradske gimnazije, predstavnici Narodnog muzeja iz Užica, studenti Policijske akademije s profesorima.
Vence su položili i predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasade iz Beča i Generalnog konzulata iz Salcburga. Oni su obišli i spomenike drugih zemalja u kompleksu logora Mauthauzen i položili vence.
U ime Vlade Republike Srbije, prisutnima se ispred spomenika našim žrtvama, obratio generalni sekretar Njegovan Stanković. U ime preživelih logoraša svima je zahvalio Vladimir Krivokapić.
– Ovi užasi se nikada ne smeju zaboraviti. Mladima je ovo nauk da nikada više nešto slično ne sme da se desi – poručio je ispred spomenika Krivokapić.
Stihove je recitovala učenica Teodora Kosanić, učenica iz Beograda. Posle ceremonije predstavnici naše države su se priključili koloni, koja je vodila ka glavnoj manifestaciji, obeležavanju 68-godišnjice oslobađanja logora.

POGLEDAJTE NAŠU FOTO GALERIJU http://www.novinezavicaj.com/index.php/foto-galerija/category/52-mathauzen935384 323864867741004 813137567 n 1

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …