недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / U BEČU SAVINDAN OBELEŽEN SVEČANOM AKADEMIJOM

U BEČU SAVINDAN OBELEŽEN SVEČANOM AKADEMIJOM

Srbi u Austriji obeležili su u nedelju Savindan tradicionalnom Svetosavskom akademijom u bečkom pozorištu Akcent.

Čin lomljenja slavskog kolača obavio je arhijerejski namesnik za Austriju protojerej-stavrofor Petar Pantić, a domaćin ovogodišnje slave bili su Živorad i Slavica Štulić, dok su se za iduću godinu za kumove prijavili Nada Nikolić i njen sin Dejan.

Svetosavska akademija, prema ustaljenoj tradiciji, počela je pevanjem himne Svetom Savi, nakon čega je otac Petar preneo pozdrave nadležnog vladike Irineja, koji je zbog drugih obaveza bio sprečen da prisustvuje ovoj svečanosti.

Lični izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Milorad Simić pozdravio je prisutne u ime šefa srpske države.

On je kazao da predsednik Nikolić, zajedno sa Vladom, čini sve da zemlji vrati prestiž, dostojanstvo i mesto u evropskoj kući, koje joj pripada, uz istovremeno razvijanje prijateljstva sa severom i jugom.

Ovogodišnju besedu o životu i delu, kao i značaju Svetog Save za srpski narod, držao je sveštenik Slađan Vasić, koji je naglasio da je Sveti Sava u svima nama, tako i u diplomatama koji biju bitku za našu zemlju, u sportistima koji prave sportske podvige za našu zemlju, kao i sveštenicima koji se brinu o svom narodu.

U bogatom programu Svetosavske akademije učestvovali su beogradski glumac Aleksandar Dunić i vokalna grupa Krin.

Najveći aplauz pobrao je bečki pisac Darko Markov koji je izveo deo svoje monodrame „Sumrak u bečkom haustoru“.

O svetom Savi pesme su recitovale učenice Jovana Ilić i Aleksandra Matić.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama Vuk Žugić, šef Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču Štefan Vuljaj, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Tanja Milašinović-Martinović.297918 012913s1 if297919 012913s2 f297920 012913s3 f

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“