петак , 27 јануара 2023
Početna / Некатегоризовано / Treći festival igara, pesama i nošnji u Leoberzdorfu

Treći festival igara, pesama i nošnji u Leoberzdorfu

Treći Festival igara, pesama i nošnji održan je početkom juna u Leoberzdorfu. KUD„Mladost“, utemeljivač i organizator ove manifestacije, a uz podršku PRO MIGRA platforme, okupio je oko 500 posetilaca, koji su mahom po kišnom vremenu, ali ipak neometano uživali u programudesetak društava i nekoliko umetnika. Već tradicionalno dobro organizovana, „Mladost“ iz Leoberzdorfa sa predsednikom Radišom Todićem na čelu obezbedila je binu na otvorenom, ogroman šator i salu za igranku i sve u sklopu istog kompleksa, tako da povremena kiša, pa čak  pljuskovi, nisu nikog udaljili sa jednog od najposećenijih multi-kulti manifestacija u Donjoj Austriji. U programu su nastupili KUD „Busovača“, KUD „Bosanska posavina“, KUD „Makedonka“, KUD „Podrinje“, udruženje „ADA“, „Zumba Dance“, domaćin KUD „Mladost“,kao i perjanice srpskog folklora u Austriji, KUD “Stevan Mokranjac“ iSKUD „Karađorđe“.Prisutne su oduševile i dve profesionalne trbušne plesačice kao i  pantomimičari i neizbežni klovn Mićko, dok su za najmlađe bile organizovane razne igraonice i face painting od strane poznate organizacije „Kinder Frojnde“ (Dečiji prijatelji-Prijatelji dece).

Bogat program koji je trajao od 16 časova, pa sve do kasno u noć sa završnom igrankom , pratilo je i 13 opštinskih poslanika na čelu sa gradonačelnikom Leoberzdorfa Antonom Bošom, zamenik guvernera pokrajine Donja Austrija Dr. Sep Lajtner, zamenik predsednika Radničke komore Markus Vizer, a tu je bio i predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić. Bila je to izvanredna prilika da se neki od zvaničnika i obrate prisutnima, pri čemu su Lajtner i Aleksić podsetili da je na nivou Donje Austrije, u saradnji više organizacija pokrenut projekat utvrđivanja problema integracione politike viđenih od strane samih stranaca, te da je tu potrebna maksimalna saradnja svih koji imaju migrantsko poreklo, a žele da da daju svoj doprinos unapređenju zajedničkog života i sprečavanju asimilacije, odnosno poboljšanju integracije svih etničkih grupa u toj pokrajini.

Zamenik predsednika Radničke komore Markus Vizer pozdravio je prisutne u ime te organizacije i tom prilikom predstavio projekat„Inicijativa za rehabilitaciju dece i omladine“ u okviru kojeg je samo uz pomoć donacija doslo do izgradnje prvog rehabilitacionog centra za decu obolelu od hronicnih bolesti,čije lečenje traje duže od 6 meseci.

Zoran Aleksić je pozdravio prisutne zamolivši ih da obrate više pažnjena projekte i programe koji prezentuju organizacije, jer kao najmasovnija etnička grupa sa razvijenom mrežom udruženja imamo najmanji udeo na migrantskoj sceni, od pojavljivanja na mešovitim skupovima, preko popunjavanja najobičnijih upitnika, pa sve do učešća na forumima i diskusijama. Nemožemo očekivati  da će interes za nas, naše aktivnosti i problematiku koja prati naš interes u smislu održanja jezika, kulture i tradicije biti-veći. Doprinos svakog pojedinca je mnogo veći, ako se neka akcija konkretno podrži u realizaciji nego izdvajanjem nekih skromnih finansijskh sredstva u vidu donacija, jer novca u fondovima Austrije ima dovoljno za dobre projekte, ako imaju platformu koja može da ih sprovede.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …