недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / SPASOVDAN – GRADSKA SLAVA NEGOTINA

SPASOVDAN – GRADSKA SLAVA NEGOTINA

spasovdan 5spasovdan 8spasovdan 11spasovdan 9spasovdan 12spasovdan 14spasovdan 15U Negotinu je danas, posebno svečano, obeležena gradska slava-Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan. Proslava je počela jutarnjom Svetom liturgijom, koju su u  Sabornoj crkvi „Sveta Trojica“ služli sveštenici negotinske crkvene opštine i istoimeni hor, koji traje pod okriljem ove crkve.  Proslava gradske slave je nastavljena nošenjem litija od Hrama „Svete Trojice“,  do spomenika na mestu pogibije Hajduk Veljka Petrovića, vojvode negotinskog, a krug je zatvoren pred zgradom Opštine, u kojoj je u 11 časova obavljen sveti čin rezanja slavskog kolača u prisustvu negotinskih dveštenika, brojnih gostiju i prijatelja Negotina.

Domaćin slave Jovan Milovanović, predsednik opštine, je prisutne podsetio na značaj ove stare  zavetne slave, koja simbolično ukazuje na uzdizanje i neuništivu nadu i veru u budućnost.

 Iako je u društvenim promenama praznovanje gradske slave Spasovdana prekidano, od 2002. godine redovno se slavi, što znači da je  Vaznesenje Gospodnje odolelo najtežoj probi vrednosti – probi vremena. U holu skupštinskog zdanja u Negotinu, proslava Spasovdana je zaokružena koktelom za sve goste i učesnike današnje proslave.

Tekst i fotografije Gordana SpasićIMG 0293 resizeIMG 0284 resizeIMG 0285 resizeIMG 0286 resizeIMG 0292 resizeIMG 0295 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“