четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Slovenci otkrili istočnu Srbiju

Slovenci otkrili istočnu Srbiju

Turisti iz Slovenije, njih oko 200, prvi koji su minulog vikenda otkrivali čari istočne Srbije, nisu krili oduševljenje gostoprimstvom domaćina, ali i kvalitetom smeštaja, srpskom kuhinjom. Specijalno za njih u hotelu „Đerdap“ u Kladovu organizovana je proslava 120. rođendana Josipa Broza Tita, ali i vožnja brodom po Dunavu. Prvi turisti iz Slovenije koji su se upustili u otkrivanje jugoistočnog dela Srbije bili su verni čitaoci ljubljanskog dnevnog lista „Dnevnik“ čiji je boravak organizovala poznata slovenačka agencija „Kompas“.

– Turisti iz Slovenije žele da vide nešto atraktivno, da hoteli budu ne manje udobni od njihovih domova, da autobusima dođu do svih lokacija i da obilaze dobre restorane. Mi smo oktobra prošle godine posredstvom Regionalne agencioje za razvoj istočne Srbije (RARIS) otkrili potencijale istočne Srbije i tako doveli prvu grupu turista. To je pun pogodak – poručuje Dragomir Lukić, PR predstavništva Turističke organizacije Srbije u Sloveniji.

Nakon Beograda, Viminacijuma, Srebrnog jezera, vrhunac srpskog gostoprimstva, gosti iz Slovenije,  doživeli su u Kladovu, gradiću na Dunavu, nekoliko kilometara nizvodno od HE „Đerdap 1“. Na svečanoj večeri, priređenoj u hotelu „Đerdap“, na opšte iznenađenje, kao specijalni gost pojavio se Josip Broz Tito i pozdravio iz rečima:

– Majku mu božju imperijalističku, slavite moj 120. rođendan bez mene – što je izazvalo burne aplauze Slovenaca. Ubrzo je stigla i rođendanska torta koju je čuvenom gostu uručio Željko Bolbotinović, direktor hotela „Đerdap“. Na scenu stuipio i Šok iz serije „Kursadžije“. Nisu izostali ni trubači koji su goste podigli na noge, a predstava je završena Kozaračkim kolom, odnosno pesmom Od Vardara pa do Triglava u koje su se uhvatili svi gosti iz Slovenije. Raspoloženje gostiju iz Slovenije nije mogla da pokvari ni kiša koja ih pratila tokom vožnje šetnim brodom po Dunavu.

– Oduševljeni smo prijemom, gostoprimstvom, ovo putovanje je pravo otkriće za nas – kaže Grozdan Cerkvenič iz Kopra. Njegova supruga Zlata dodaje da je ovo njihovo prvo putovanje po Srbiji, a najjači utisak joj je raznovrsna i vrlo ukusna hrana i izvanredan provod. Ani Valentinec iz Krškog putovanje budi uspomene na staru Jugoslaviju, Dan Mladosti.

– Mi Slovenci smo vrlo jugonostalgični i zato mi izuzetno prija ovo putovanje. Lepo mi je i uživam – poručila je ona. Sonja Bolčić iz Kopra je prijatno iznenađena napretkom u uređenju gradova, održavanju zelenih površina.

– Sve je mnogo bolje nego što smo očekivali, a naročito provod, predstava, trubači –  kaže Sonja.

– Hotel kao da ima 5 zvezdica, sve je na visokom nivou. Najlepše od svega je što smo se sve vreme osećali kao kod kuće, kod svojih najbližih – reči su Sonjinog supruga Vilija.Sa grupom slovenačkih turista putovala je i Milina Muzga, novinarka nedeljnika „Dnevnik“ koja će pripremiti reportažu o Istočnoj Srbiji.

– Slovenci vole da putuju, a ovo putovanje ima posebnu draž jer je prebogato uspomena i sećanjima na ex Jugoslaviju – poručila je Milina Muzga. Hotel „Đerdap“ i u ovoj sezoni premašuje rezultat iz prethodne po broju ostvarenih pansiona. Znatno je uvećan i procenat stranih turista, seminara i team building aranžmana, rekao je za „Zavičaj“ Nenad Gavrilović menadžer, ovog ugostiteljskog objekta koji će nakon završetka renoviranja, sigurno biti, jedan od najtraženijih objekata.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“