субота , 1 априла 2023
Početna / Некатегоризовано / PODVRŠĆANSKO VEČE U BEČU – PROMOCIJA KNJIGE „PODVRŠKA, KROZ ISTORIJU“

PODVRŠĆANSKO VEČE U BEČU – PROMOCIJA KNJIGE „PODVRŠKA, KROZ ISTORIJU“

Kulturno udruženje Srba koji žive i rade u Beču „Podvrška“, najvećeg naselja na području opštine Kladovo. priredili su početkom marta tradicionalno „Podvršćansko veće“. 

„Grand sala“ u Beču je bila tesna da primi sve zainteresovana koji su želeli da prisustvuju okupljanju i veselju. Ove godine je program  bio specifičan, jer su se svi potrudili da obezbede uslove da se na tom skupu, pored tradicionalnog muzičkog programa, priredi i promocija monografije pod nazivom „Podvrška kroz istoriju“ koju je napisao Saša Gerginić iz Podvrške.

Sve je krenulo od inspirativne ideje mladog Momira Tabakovića iz Podvrške, koji živi i radi u Beču, koji je pokrenuo inicijativu da se što više podvršćana angažuju oko priprema za pisanje monografije koja bi zabeležila od zaborava sve bitne činjenice od nastanka, preko razvoja i današnjeg bitisanja sela koje se nalazi ispod dve Čuke. Uz pomoć svojih drugara entuzijasta, mesne zajednice Podvrška, prikupljen je bogat foto-dokumentacioni materijal koji je u pisanoj reči sažeto predstavio Saša Gerginić. U radu su korišćeni izvori iz raznih arhiva u Kladovu, Negotinu, Zaječaru i Beogradu. Kroz veliki period od nastanka sela i kasnije njegovog razvitka, postoje mnogo informacija, fotografija i priča, koje daju upečatljivu i impozantnu istorijsku sliku.

Knjiga započinje hronologijom sela od drugog veka nove ere kada su Iliri osvojili naselje Vicanovo u podnožju Velike Čuke kraj Podvrške, preko rimskog i turskog perioda, pa sve do današnjih dana.

Promotivno svečanom skupu i promociji knjige u Grand Sali u Beču, prisustvovalo je oko 300 osoba i tri generacije koje potiču sa prostora opštine Kladovo, koje sada žive i rade u dijaspori. Od baka i deka, preko svoje dece koja imaju svoju decu, bili su zastupljeni meštani skoro iz svih naselja opštine Kladovo, a najbrojniji su bili iz Podvrške.

Na promociji monografije „Podvrška, kroz istoriju“ govorili su autor monografije Saša Gerginić, u ime izdavača Žaklina Nikolić direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo,

i inicijator štampanja monografije Momir Tabaković.

Knjiga će biti promovisana aprila meseca i u Podvrškoj.

Nakon promocije, nastavljeno je druženje uz orkestar Ljubiše Božinovića u kojem su pored Žive Dinulovića, Slobodana Domačinovića i Ljubice Boldeskić, nastupili još mnogobrojni vrsni muzičari.

 

ZANIMLJIVOSTI O SELU

 

Selo Podvrškase nalazi pod vrhom Velike i Male Čuke, koje dominiraju Ključem, pa je svoje ime i dobilo zbog svog položaja „pod vrhom“. Na Velikoj Čuki se nalaze ostaci nekadašnjeg rimskog grada, ali se za samo selo ne zna pouzdano kada je zasnovano – ono što podaci govore je da je nekada bilo na mestu koje se zove Selište. Poreklo današnjeg stanovništva je takodje nepoznato, ali se po predanju zna da su im preci najpre bili povratnici iz Vlaške, a kasnije se u selo doseljavaju stanovnici iz više mesta Timočke krajine i drugih delova Srbije. Na austrijskim mapama selo je zabeleženo 1723. godine, 1864. je imalo 56 kuća, dve godine kasnije 112, a 1924. – 254 kuća.

Podvrška sa podacima nakon popisa stanovništva iz 2012. godine beleži stalno naseljena 1.003 stanovnika i 567 domova. 516 stanovnika se vode u inostranstvu, ali je realna procena da ih ima mnogo više.

 

Fotografije; Zoran BrčerevićGerginiđ i Tabaković sa Žaklinom Nikolić direktorom doma kulture u Kladovu 22-214 resize2-300 resize1621690 627012104046297 1377392640 n resize1901176 625664544181053 1680025334 n resizeIMG 7489 resizeIMG 7557 resizeMomir Tabakovic resizeporodica belonic resizeSasa Gerginic autor knjige resize

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …