четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Opštenarodno veselje u Jabukovcu

Opštenarodno veselje u Jabukovcu

O Svetom Iliji i njegovoj sestri Ognjenoj Mariji, narod kaže da mu ona stalno govori kako do njegovog rođendana ima još puno, a kada 2. Avgust prođe, onda da je prošao. Razlog je što sveti Illija, poznat u narodu kao Ilija Gromovnik, stalno čeka da se za rođendan dobro proveseli i pokaže narodu snagu njegovih gromova. Zato narod i duboko poštuje Ognjenu Mariju, koja ih štiti i tada nikom živom ne pada napamet da nešto radi. Meštani sela Jabukovca, jednog od tridesetak sela iz kojeg su meštani pošli put Evrope da nešto zarade i da se vrate, a ostali tamo da žive i zasnivaju porodice, dočekuju unuke. Dr Radivoje Petrikić, ugledni bečki advokat, inače i predsednik Udruženja prijatelja Jabukovca, kaže da samo u glavnom gradu Austrije od 900 domaćinstava, ovog nekada sreskog mesta, živi i radi čak 300 familija. Oni su do sada prikupili nekoliko desetina hiljada evra za potrebe sela.

– Ove godine smo odlučili da na sam dan vašara organizujemo i opštenarodno veselje. Pored našeg orkestra „Negotino bend“, gošća nam je i Suzana Babić Sneki. Da su organizatori povukli pravi potez, govori i slika koja je zabeležena na seoskom igralištu za male sportove. Sto do stola, i više od 1500 gostiju se smestilo da uživa u krajinskim specijalitetima i odlična vina, uz dobru muziku. Okretali su se na ražnjevima nedužni jagnjići i prasići, a da bi se sve to sleglo, zaigrali su gosti neizbežno „vlaško“ kolo, koju mogu da odigraju samo najuporniji, jer traje najmanje tri sata. To je i prilika, da kolovođe pokažu svoju darežljivost, a muzičari svoju veštinu. Uvek su i jedni i drugi zadovoljni.

– Bilo je lepo i pre 30 godina, kada je vašar trajao i po tri dana, kažu Mile i Petrikić, meštani koji već decenijama rade u Beču. Danas je sve to drugačije, ali onda je pola Srbije dolazilo na vašar. Šteta je što se tako brzo odričemo tradicije. Nekad bilo sad se pripovedalo. Ono o čemu se danas govori je sjajno uređen centar sela, pa Jabukovac više liči na varošicu. Upravo uređen omladinski centar, koji će biti mesto okupljanja mladih. Inicijativa je naravno potekla od Udruženja prijatelja Jabukovca, a Opštinsko rukovodstvo je pružilo svu podršku. Predsednik Opštine Negotin Vlajko Đorđević, kaže za Vesti, da je trećina stanovništva u inostranstvu i da dijaspora zaslužuju svu pažnju i pohvalu, jer su dobro organizovani i iz dana u dan se sve više uključuju u rešavanje potreba mesnih zajednica. Primeri su brojni, ali su svakako vredni pažnje, oni koji se odnose na izgradnju vodovoda i kanalizacije, puteva, uređenje sela, ali i osavremenjavnje infrastrukture, tako da svi svoja sela žele da urede kao što izledaju i evropska sela.Dan je bio sunčan, jer Sveti Ilija ponovo nije znao da mu je rođendan, pa je to bila i dobra prilika da se Jabukovčani, i oni koji rade širom Evrope i oni koji su ostali u selu, zajedno sa brojnim gostima dobro provesele.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“