недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У СРЕДЊОЈ ЕВРОПИ

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У СРЕДЊОЈ ЕВРОПИ

На тродневној коференцији српске дијаспоре у Средњој Европи, која је одржана је у Прагу од 28. до 30. новембра, разматрани су статус Срба, учење српског језика, статус српских школа и очување идентитета и традиције Срба.

– Стутус националне мањине Срби уживају у Чешкој Републици, Словачкој Републици, Румунији и Мађарској. У Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Републици Словенији, Срби немају тај статус, што им у многим сегментима живота отежава остваривање колективних права. Користећи искуства Срба из земаља где су та права остварена, одлучено је да се предузму заједнички кораци који ће водити решавању овог питања.

– Очување српског језика и писма у земљама Средње Европе одвија се на више начина: путем допунских школа које организује Република Србија, приватних школа и две српске гимназије у Темишвару и Будимпешти, као део румунског односно мађарског школског система. Констатовано је да најбоље организована настава постоји у Румунији и Мађарској, док је допунска настава најбоље организована у Швајцарској, а спорадично, упркос великим потребама, у Немачкој. У Чешкој, Словачкој, Словенији и Аустрији не постоје званичне школе за учење српског језика. Установљено је да су недостатак наставног кадра, адекватно и правовремено финансирање школа и редовно обезбеђивање уџбеника, проблеми које што брже треба решити. Одлучено је да се тражи достављање буквара и других наставних средстава за српске ђаке у Швајцарској и у другим земљама где постоји потреба.

– Једногласно је оцењено да неговање српске традиције и очување идентита представљају приоритет српских заједница у државама Средње Европе, у чему је помоћ матице неопходна.

– Указана је потреба да се размена идеја и информација започета на овој конференцији, настави и електронском комуникацијом. У циљу одржавања континуитета ове конференције, учесници су предложили организовање скупа о медијима у Средњој Европи.

– Учесници конференције указали су на важност укључивања званичних институција Републике Србије у решавању положаја Срба у Средњој Европи.

Учествовали су представници осам европских земаља: Драган Станојевић из Украјине, председник Скупштине дијаспоре, Звонимир Јовановић из Швајцарске, потпредседник Скупштине дијаспоре и делегати: Маринко Марков, Огњан Крстић, Рајко Корнеа из Румуније, Никола Тодоровић и Раде Бакрачевић, представници из Словеније, Зоран Алексић из Аустрије, Драган Јаковљевић из Мађарске, Ђуро Плавшић и Миодраг Крецуљ из Немачке, Бранка Кубеш, Раде Луковић и Ратко Шкорић из Чешке, Стане Рибич и Матеа Буцало из Словачке и као почасни члан Милутин Мићовић, делегат Скупштине дијаспоре за Црну Гору.

Конференцији су, поред делегата Скуппштине дијаспоре, присуствовали и Маја Митровић, амбасадор Србије у Чешкој Републици, Вукман Кривокућа, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Звонко Шошевић, саветник Канцеларије, Владимир Скалски, потпредседник Светског савеза Словака, Здењек Опатшрил, представник Чешко-моравског словенског савеза и Михал Дзјуба, представник Свекозачког савеза чешких земаља из Словачке.

Забавни програм приредио је ансамбл руских козака.konferencija-u-pragudragan-stanojevic-konferencija-u-praguruski-kozaci

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“