петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / NEMAČKA – SVEČANOST U VUPERTALSKOJ PRAVOSLAVNOJ PAROHIJI PATRIJARH IRINEJ ODLIKOVAO KTITORE

NEMAČKA – SVEČANOST U VUPERTALSKOJ PRAVOSLAVNOJ PAROHIJI PATRIJARH IRINEJ ODLIKOVAO KTITORE

Hlebom i solju dočekan je najdraži gost – patrijarh Irinej na vratima hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Vupertalu.

U prisustvu velikog broja sveštenika i vernika patrijarh se zahvalio svima koji pomogoše protonamesnika Jovana Marića u uređenju opremanju vupertalskog hrama.

Vredno je istaći i da su deca protonamesnika Jovana Marića i popadije Joke pojala u hramu. Sinovi Milutin, Simeon i Stefan studenti su teologije i budući sveštenici. Kćerka Anastazija je menadžer u Folksvagenu. Njihovo horsko pojanje zapazio je i patrijarh Irinej.

– Ovo je jedan od najradosnih i najlepših dana od kada sam sveštenik u ovoj duhovnoj oazi – rekao je reporteru „Vesti“ protonamesnik i sveštenik vupertalski Jovan Marić.

Nije protina i radost vernika bila bez razloga. Srbi su u Vupertalu od 1997. godine posebno prepoznatljivi po prelepoj pravoslavnoj bogomolji Rođenja Presvete Bogorodice. Crkva i parohijski dom kupljeni su tada od evangelista. Malo stado pastira i prote Jovana, danonoćno je radilo i preporodilo svoj novi duhovni kutak. Ikona Trojeručica obitava i štiti verne od 1998. godine. Velelepni ikonostas je postavljen 2001.

Od početka su se u navedenim bogougodnim delima posebno zalagali dr Slavoljub i Mirjana Matović iz Ratingena. Kao anesteziolog i ginekolog imali su veliki broj pacijenata i njima preporučili da u svakoj prilici kroz zalaganje i angažovanje i pružanje pomoći parohiji Rođenja Presvete Bogorodice u Vupertalu čuvaju svoj nacionalni i duhovni identitet

Dr Matović bio je i dugogodišnji presednik CO vupertalske, a sada je u istoj ulozi kao počasni član.

Najviše crkveno priznanje, orden Svetog Save drugog reda uručio je lično patrijarh Irinej dr Slavoljubu i Mirjani Matović.

312538 040212c1 f

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …