четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / NEGOTINCI I DIJASPORCI ZA SVILAJNAC – 12 TONA NAJNEOPHODNIJE ROBE

NEGOTINCI I DIJASPORCI ZA SVILAJNAC – 12 TONA NAJNEOPHODNIJE ROBE

Još jedna humanitarna pošiljka sa oko 12 tona robe upućena je iz Negotina na područja stradala sredinom maja u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju. Iz Crvenog krsta u kome je objedinjena, sva prikupljena pomoć brojnih domaćih ali i stranih donatora, upućena je u Svilajnac, sa dva kamiona, koje je za te potrebe obezbedilo rukovodstvo opštine Negotin.

Za nepunih sedam dana iz Negotina je na poplavljena područja u Srbiji, posle Paraćina, ovoga puta u Svilajnac, krenula i druga humanitarna pošiljka sa 12 tona pomoći. “ Iz našeg magacina krenula je pomoć za Svilajnac, a imali smo brojne donatore, društveno odgovorna preduzeća, udruženja, pojedince. Volonteri Crvenog krsta su danonoćno pakovali svu pristiglu robu, dežurali i mislim da su svojim aktivnostima još jednom ispunili sva naša očekivanja“, kaže Ljubica Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

U ovom kontigentu je i roba koju su za prikupljena novčana sredstva u Kulturnom klubu „Sveti Nikola“, u švajcarskom gradu Herisau, kupili ljudi iz dijaspore. Pomoć su negotinskom Crvenom krstu dostavili Živojin Marković, sekretar Kluba, Dragoljub Puslojić, član Uprave i njegova ćerka Gabrijela Škrbić.

“ Mi smo, faktički, za dva dana prikupili novac. Pojedinačne donacije su bile od 10 do 100 evra, a reč je o interventnoj pomoći, u protivvrednosti od oko 220 hiljada dinara. Robu smo kupili u „Tekijanki“ i ja se nadam da je već koriste oni kojima je najpotrebnija“, ističe za RTV Bor, Živojin Marković, sekretar Kulturnog kluba „Sveti Nikola“ u Herisau, inače, dopisnik frankfurtskih Vesti iz Švajcarske, koji je prilikom dolaska u Negotin obišao i svoju rodnu kuću u selu Mokranju. Kuća mu je prilično oštećena u poplavi, potopljeno je celo prizemlje zgrade prilikom izlivanja Sikolske reke. On dalje navodi da KK „Sveti Nikola“ okuplja oko stotinu aktivnih članova, najviše iz sela vlaškog govornog područja, ali da ima i Portugalaca, Španaca i Italijana, koji su se solidarno uključili u prikupljanje sredstava za ugrožene građane u Srbiji. „Velike švajcarske kompanije su, takođe, već donirale sredstva i robu direktno centrali Crvenog krsta u Beogradu, a naši prijatelji iz te zemlje su takođe izdvojili sredstva pomoći našem narodu. Nastavićemo sa akcijom i mislim da je to važno da se zna“, kaže Marković, koji je u ime Kluba, meštaninu sela Mokranja, samohranom ocu sa troje dece, priložio skromnu, jednokratnu, novčanu pomoć.

Krajinci su, inače, ispoštovali preporuke Crvenog krsta, o vrsti robe koja je najpotrebnija na poplavljenim područjima, pa su u Svilajnac uputili osnovne životne namirnice, flaširanu vodu, konzervisanu hranu, sredstva za higijenu i dezinfekciju, pelene i hranu za bebe i odeću.

Kamione za prevoz, obezbedilo je rukovodstvo opštine Negotin, kao i u prethodnom kontigentu pomoći za Paraćin. Do sada je iz Krajine, u dva navrata, isporučeno 27 tona humanitarne pomoći stanovnicima poplavljenih područja u Srbiji. Ovih dana, uz brojne volontere Crvenog krsta, solidarno u akcijama prikupljanja pomoći za one kojima je ona veoma potrebna, angažovani su studenati Učiteljskog fakulteta, članovi Udruženja „Duga“, Sportski savez, pravoslavna crkva i druge organizacije, udruženja i pojedinci. Crveni krst u Negotinu nastavlja sa prikupljanjem pomoći za ugrožene, svakog radnog dana od 8,30 do 16,00 sati, uz apel građanima da ne donose odeću jer prema instrukcijama republičkog CK na terenu više nema potrebe za odevnim predmetima.                                  J. S..1559460 721545257902666 2508563834638648870 o10373095 721545391235986 1499485238075056816 o

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“