петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / NACIONALNI ANSAMBL „KOLO“ U BEČU

NACIONALNI ANSAMBL „KOLO“ U BEČU

 

275135 102513s2 f

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, u jubilarnoj 65.sezoni, koju je otvorio nedavnom premijerom muzičko scenskog dela „Golgota i vaskrs Srbije“ u Beogradu, gostovao je polovinom oktobra u Beču, oduševivši više od 1.500 gledalaca svojim profesionalno izvedenim programom.

Na gostovanje u Beču, u organizaciji Zajednice srpskih klubova, uz pomoć grada Beča i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, krenulo je 65 umetnika ansambla koji su izveli igre iz Srbije i Srba iz okruženja.

Nacionalni ansambl nastup u Beču započeo je Igrama iz Srbije, zatim prešavši na Vlaške igre iigre iz južne Srbije, da bi tokom programa prikazao i igre iz zapadne Slavonije.

Organizator gostovanja ansambl „Kolo“, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, je kazao da je za koncetrom vladalo veliko interesovanje.

Medjutim on je ukazao da je, na četvrtom gostovanju „Kola“ u organizaciji Zajednice, bio manji odziv klubova iz drugih delova Austrije nego što se očekivalo, ali je razlog i poklapanje termina.

Kapetnović je ukazao da je za nastupom „Kola“ vladalo mnogo veće, nego ranije, interesovanje Austrijanaca, naglasivši da su karte kupile mnoge austrijske firme i institucije.

Umetnički direktor ansambla „Kolo“ Ljiljana Kuzmanović-Tubić objasnila je za „Vesti“ da je ansambl izveo u Beču svoj tradicionalni program igara i pesme Srbije i Srba iz okruženja.

Do kraja godine, kako je navela, ansambl će imati još desetak nastupa, a u decembru će u Beogradu izvesti novu premijeru.

273950 102013s2 fU martu iduće godine, kako je istakla, planirana je premijera novih tardicionalnih dela koja još nisu bila u repertoaru društva, a u maju, na 65-tu godišnjicu postojanja „Kolo“ će imati veliki koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu kojim će odati poštu utemeljivačima društva.

Inače, prema njenim rečima, „Kolo“ u idućoj godini planira brojna gostovanja po dijaspori.

Kuzmanović-Tubić je kazala da je oduševljena radom kulturnih centara u dijaspori, istakavši da je njihov rad veoma važan kako bi deca u rasejanju, kojeg god kolena, znala odakle potiču.

„Sama reč „kolo“ je nešto posebno u našem narodu. Folklor je visoka narodna umetnost, a posebno kada ga izvodi profesionalno društvo“, objasnio je razloge za svoj dolazak na koncert Raca Milosavljević iz Beča.

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …