субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / MUZIČKI MARATON 5. FESTIVALA VLAŠKE MUZIKE – GERGINA 2013

MUZIČKI MARATON 5. FESTIVALA VLAŠKE MUZIKE – GERGINA 2013

Sala negotinskog Doma kulture „St. St. Mokranjac“  ispunjena do poslednjeg mesta tih večeri  6 i 7. maja u vreme trajanja Festivala vlaške muzike. Publika? Bilo ih je svih generacija i to je najupornija publika koju poznajem, sa mnogo strpljenja , željna svoje muzičke tradicije. Tu su se svi nekako poznavali, prisećali jedni drugih, sretali se ponovo posle ko zna koliko vremena i obnovili kontakte. Mnogi su iz pečalbe došli, Uskrsa radi i festivala – naravno. Oživeo je grad Negotin i okolna sela.

Prvog dana u okviru takmičarskog dela festivala, nastupio je 21 amater manjim delom u vokalnoj, drugim većim, u instrumentalnoj kategoriji. Mnogi od njih su pobedili tremu, neke druge je ona pobedila. Sve u svemu imali smo šansu da sagledamo nešto drugačiji, noviji pristup izvođaštvu vlaške pesme i igre. Sve ih je pratio Orkestar Srđana Demirovića kojim je te večeri rukovodio Javor Tufarević, druga harmonika orkestra. Bio je to izvođačko-slušalački muzički maraton ! U želji da svi takmičari pruže svoj maksimum, izvođene su po dve numere koje su po trajanju znatno prelazile dogovoreno vreme od 4 minuta. S’ tim u vezi, organizacioni odbor je saglasan da se u buduće striktno poštuje predviđeno vreme nastupa takmičara, što će na prvom narednom satanku biti potvrđeno odlukom ovog tela. Kao bilans takmičarskog dela imali smo tri nagrade za koje se stručni žiri u sastavau: Velja Kokorić (solista na fruli) – predsednik žirija, Gordana Stojićević – Janković (estradna umetnica) i Maja Stojanović (prof.muzike), ovako opredelio. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Srećko Prvulović iz Gradskova, titula najboljeg instrumentaliste pripala je mladom trubaču iz Knjaževca Lazaru Jovanoviću, a prsetižnu specijalnu nagradu „Božiodar Janucić“ stručni žiri je dodelio instrumentalisti na harmonici iz Negotina, Bobanu Peciću. Posle pauze, za vreme koje su posetioci mogli da degustiraju vina poznatih proizvođača i prvog i drugog dana festivala, nastupila je Vionera Paunović uz pratnju orkestra profesora muzike i trubača Mileta Paunovića. Bio je to petnaestominutni omaž vlaških pesama i igara. Vionera Paunović je za svoje pevanje tokom 2013. godine učešćem u emisiji „Šljivik“ RTS-a ponela titulu „Čuvara narodne tradicije“.

Najuporniji su ostali do duboko u noć, kako bi čuli gosta festivala iz Rumunije, istinskog umetnika i virtuoza naiia Radu Nikifora, najboljeg učenika glasovitog Gergi Zamfira, koji je sa svojim orkestrom izveo niz igara i pesama iz rumunskog Banata i susedne Oltenije. Bila je to prava nagrada za maratonce u praćenju ove prve festivalske večeri. One najmlađe ovladao je san, pa su oni ušuškani u krilima svojih mama i tata spokojno kroz san uživali u virtuoznosti mladih rumuskih umetnika.

Drugo festivalsko veče, zbog svog revijalnog karaktera bilo je znatno opuštenije. Pozornicom su vešto vladali već afirmisani instrumentalisti i pevači: Ljiljana Nestorović, Brankica Bukacić, Danijela Pražić, Staniša Paunović, Staniša Radosavljević, Marjan Barbulović, Ljubiša Panić, potom izuzetni pevač vlaških pesama Slobodan Domaćinović, mlada studentkinja violine u Beču Violeta Marinović i vrhunski majstor na saksofonu Živojin Živa Dinulović. Sve njih je sa svojim orkestrom pratio naš harmonikaški virtuoz Srđan Demirović.

Te druge festivalske večeri nastupila je i ženska vokalna grupa „Gergina“ duvački orkestar iz Knjaževca „Dar-mar“ za koje se može reći da su dostojni naslednici čuvenih „D.O.Timočani“ iz ove varoši i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina sa spletom vlaških igara.

Specijalni gosti iz inostarnstva druge festivalske večeri bili su: bugarski instrumentalista na gajdama Božidar Simeunov koga negotinska publika već poznaje , izuzetno ceni i voli, kao i Jonika Minune trenutno najbolji evropski instrumentalista na harmonici u pratnji sopstvenog orkestra, od kojih su neki bivši članovi nadaleko čuvenog „Taraf de hajduk“ orkestra. Bile su ovo sočne jagode na ukusnoj jubilarnoj 5. festivalskoj torti čiji je najslađi fil, ipak činila autentična vlaška pesma i igra.

Srdačno Vaš negotinac Nenad Kamidžorac, muz. urednik Prvog programa Radio – Beograda.

POGLEDAJTE NAŠU FOTO GALERIJU   http://www.novinezavicaj.com/index.php/foto-galerija/category/54-p-ti-f-stiv-l-vl-sk-muzik-gergina?start=20Domacinovic

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“