петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / DAN ŽENA U BEČKOM „JEDINSTVU“

DAN ŽENA U BEČKOM „JEDINSTVU“

U prostorijama kluba „Jedinstvo“ u drugom bečkom okrugu u nedelju je priređena proslava međunarodnog praznika Dana žena na kojoj je prisustvovala i ministarka za pitanja integracije i žena u vladi grada Beča Sandra Frauenberger.

U najstarijem srpskom klubu u Beču po 43. put je prigodnim programom uz prisustvo uglednih gostiju obeležen Dan žena.

Proslavi Dana žena u klubu „Jedinstvo“ prisustvovala je ministarka za pitanja integracije i žena u vladi grada Beča Sandra Frauenberger, šef konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji Štefan Vuljaj , Karl Hajnc Hora predstavnik opštinskih vlasti drugog bečkog okruga kao i predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović.

Predsednik kluba „Jedinstvo“ Zlatko Miloradović je čestitao svim damama njihov praznik podsetivši da se u ovom klubu koji je osnovan 1970. godine po 43. put priređuje proslava ovim povodom.

On se ovom prilikom zahvalio svim institucijama koje su podržavale rad ovog kluba ukazavši na neraskidive veze Srba sa glavnim gradom Austrije u kome su kroz istoriju živeli brojni znameniti Srbi kao i značaj inregracije na kojoj ovaj klub decenijama radi.

Miloradović je iskoristio priliku da podseti i na istorijske podatke o uspostavljanju praznika Dana žena – „Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale kada je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalističke političarke Klare Cetkin, a naredne godine se ovaj dan obeležavao i u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj“, rekao je Miloradović podsetivši da su pravo glasa i političke participacije žene u Austriji dobile 1918. godine.

U kontekstu političke participacije Miloradović je rekao da budući da je klub „Jedinstvo“ posle Srpske pravoslavne crkve u Austriji najstarija srpska institucija ima i legitimitet da ukaže na potrebe menjanja zakonskih regulativa u vezi sa tim.

„Mi kao klub možemo da tražimo nešto od ovog grada u kome živimo i na koji smo ponosni“, poručio je Miloradović.

On je podsetio da je demokratskim paketom o pravu glasa 2004. godine je usvojeno pravo glasa od 16. godine kada su Socijaldemokratska stranka i Zeleni tražili u Beču Milii pravo glasa na komunalnom nivou za građane koji nisu državljani Evropske unije, a koji duže od pet godina žive u Austriji.

„Tada su taj zahtev odbile Narodna partija i Slobodarska stranka . Sada gotovo deset godna nakon toga vreme je da se taj zahtev obnovi jer nije u redu da pridošlice koje žive ovde decenijama, a nemaju državljanstvo budu samo statističke brojke bez prava da bilo o čemu odlučuju“, poručio je Miloradović.

On je pozvao ministarku za pitanja integracije Sandru Frauenberger da se razmotri mogućnost automatskog dobijanja austrijskog državljanstva za decu koja su rođena u Austriji, kao i preispita postojeći Zakon o državljanstvu koji je restriktivan.

„Oko 300 000 Srba živi u Austriji, a tek jedna četvrtina ima austrijsko državljanstvo, čemu je verovatno razlog restriktivan Zakon o državljanstvu, koji mislim da treba da se menja“, poručio je Miloradović.

Ministarka za pitanja integracija i žena u vladi grada Beča Sandra Frauenberger je pozdravila prisutne na srpskom jeziku poželeći i damama srećan praznik i istovremeno izrazivši im priznanje na njihovom zalaganju na putu integracije.

Ona je sa razumevanjem prihvatila zahteve upućene ovom prilikom podsetivši da grad Beč veliku pažnju poklanja suživotu za koji je važno da svi pođednako imaju demokratsko pravo.

„ Oko 21 procenat stanovništva ne uživa ovo demokratsko pravo i to može da predstavlja problem ukoliko se ne reši“, istakla je ona ukazavši da od 1000 Bečlija tek svaki 5 ima austrijsko državljanstvo.

Ona je podsetila na predlog Socijaldemokratske stranke (SPOe) i zalaganje da deca rođena u Austriji do 18. godine imaju mogućnost dvostrukog državljanstva nakon čega bi bili u mogućnosti da se odluče.

„Beč je opređeljen za demokratsku participaciju svih i zalagaće se za ostvarivanje ovog demokratskog prava. Važno je da budućnost zajednički oblikujemo “, rekla je Frauenberger odgovarajući na poziv za obnavljanje inicijative za sticanje prava glasa na komunalnom nivou za građane koji nisu austrijski državljani a koji zive u Austriji.

Sve najlepše damama za njihov praznik poželeo je i šef konzularnog odeljenja ambasade Republike Srbije u Austriji Štefan Vuljaj koji je zajedno sa predstavnicima Ambasade prisustvovao ovoj proslavi.

Klub „Jedinstvo“ je uz posebno zalaganje svojih članica Jagode Dekić, Milice Dacić, Nataše Anđelković i Maje Lazarević priredio raznovrstan umetnički program koji je vodio Niko Mijatović.

Nastupile su folklorne sekcije ovog kluba, nizale su se recitacije pesama posvećenih majkama i ženama, a takođe su mnogi pokazali i svoje muzičko i dramsko umeće.

JEDINSTVO BEČ 1 resize

JEDINSTVO BEČ 2 resize

JEDINSTVO BEČ 3 resize

JEDINSTVO BEČ 4 resize

JEDINSTVO BEČ 5 resize

JEDINSTVO BEČ 6 resize

JEDINSTVO BEČ 7 resize

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …