понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / BOŽIĆ RADOSNO PROSLAVILI I SRBI U AUSTRIJI

BOŽIĆ RADOSNO PROSLAVILI I SRBI U AUSTRIJI

SRBI U BEČU SVEČANO DOČEKALI BOŽIĆ

Srbi u Austriji proslavili su najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalno odlaskom na praznične liturgije koje su se služile u hramovima Srpske pravoslavne crkve kao i porodičnim okupljanjima.

Uoči dolaska ovog velikog praznika i Badnje večeri veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristova i Uspenija presvete Bogorodice.

Više stotina vernika uoči Bdenija bilo je u crkvi Vaskrsenja Hristova u drugom bečkom okrugu. Prostor oko ove najveće Srpske pravoslavne crkve u Beču bio je sa svih strana okružen vernicima koji su strpljivo čekali ulazak u crkvu kako bi prisustvovali Bdeniju, upalili sveće i uzeli osvećene badnjake. Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera.

REKORDAN BROJ VERNIKA NA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK U PAROHIJI U ENSU

Vredni parohijani su kao i proteklih godina poranili kako bi dobavili veliko drvo badnjaka, koji je krasio ulaz u crkvi. Dugo se čekalo da se uđe u crkvu jer je gužva bila velika. Slama na podu, badnjak i sveće upotpunili su sliku Badnje večeri, koja je najavila rođenje Hrista. Mnogi vernici su u toku večernje službe ostali ispred hrama jer jednostavno nije bilo mesta za sve.

I ispred svetinje se osećao duh praznika. Veliko ognjište koje je služilo za paljenje badnjaka ali i da se vernici ugreju, privlačilo je pažnju i Austrijanaca. Nije izostalo ni kuvano vino.

Poneka petarda donekle je remetila veliki praznik, ali sve je proteklo u duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Za brojnu decu je na kraju večernje službe, na kojoj su se mnogi pričestili, bilo dosta iznenađenja. Pokloni skriveni u slami obradovali su najmlađe, ali na stotine bombona, koje je sveštenik Bolić podelio deci, posebno su ih obradovale.

SVEČANO ZA PRAZNIKE I U FELDKIRHU

Božić je svečano proslavljen i u Feldkirhu. Uoči Hristovog rođenja u hramu posvećenom Rođenju Presvete Bogorodice i na platou ispred hrama okupilo se oko 1.000 vernika.

Bilo je divno videti razdraganu decu i omladinu, koja zna i ume da se raduje Hristovom rođenju.

Na Božić služena je sveta liturgija kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Srpska pravoslavna crkva u Feldkirhu izražava zahvalnost rimokatoličkom biskupu dr Benu Elbsu, koji se biranim rečima obratio pravoslavnim vernicima i čestitao praznik rođenje Hristovo, Božić.

Protojerej Mile Mijić, kao i članovi odbora zahvaljuju svim vernicima koji su dobrovoljnim radom učestvovali u organizaciji božićnih praznika.

VELIKI BROJ VERNIKA PROSLAVIO BADNJE VEČE I BOŽIĆ U PAROHIJI U LINCU

Podovi hrama su bili prekriveni slamom, jednim od simbola vezanih za doček Hristovog rođenja. Na pultovima unutra i ispred svetinje, oko kojih su vrveli vernici kao u košnici, nalazili su se lepo uvezani listovi badnjaka, sveće i kuvano vino. Blagorodni miris upaljenih sveća i vina davao je posebnu lepotu Badnjoj večeri. Brojna deca u pratnji roditelja, znatiželjno su pratila šta se oko njih dešava.

Protojerej-stavrofor Dragan Mićić je održao večernju službu. Prelepim pojanjem crkvenih pesama članovi parohijskog hora „Nikolaj Velimirović“, u potpunosti su dočarali nesvakidašnje veče. Na kraju službe brojni vernici su se pričestili, a upravo je najmlađe čekalo iznenađenje. U slami su za brojnu decu bili sakriveni darovi, najomiljeniji slatkiši.

Na sam dan Hristovog rođenja, Božić, jutarnja liturgija je služena u pet časova. Uprkos tome što su brojni zemljaci upravo u to vreme morali na radne obaveze, dosta njih je našlo vremena da dođe na bogosluženje.382817 010813c2 origh382818 010813c3 origh382816 010813c1 origh382819 010813c4 origh383028 010913c1 origh383029 010913c2 origh383029 010913c2 origh383030 010913c3 origh383031 010913c4 origh383032 010913c5 origh383034 010913c7 f383036 010913c9 origh

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …