четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Intervjui / VLADIMIR VELIČKOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN: ZA UBRZANI RAZVOJ PORED VIZIJE, POTREBNI SU UREĐENA PUTNA INFRASTRUKTURA, INVESTICIJE I PODRŠKA DRŽAVE

VLADIMIR VELIČKOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN: ZA UBRZANI RAZVOJ PORED VIZIJE, POTREBNI SU UREĐENA PUTNA INFRASTRUKTURA, INVESTICIJE I PODRŠKA DRŽAVE

VLADIMIR VELIČKOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN:

ZA UBRZANI RAZVOJ PORED VIZIJE, POTREBNI SU UREĐENA PUTNA
INFRASTRUKTURA, INVESTICIJEI PODRŠKA DRŽAVE

U opštini Negotin su izbori za lokalni parlament održani prošle godine. Na predstojećim izbori građani opštine Negotina će glasati na republičkim paramentarnim I predsedničkim izborima. Želeli smo da od Vladimira Veličkovića predsednika opštine Negotin saznamo, koji su to rezultati u ovoj opštini postignuti, ne samo zahvaljujući lokalnoj samoupravi, već i izuzetno velikom razumevani republičkih organa I institucija, i naravno o planovima i konkretnim projektima koji su donešeni. Predsednik Veličković nas je I ovog puta ljubazno primio I strpljivo odgovarao na naša pitanja.
– Predstojeći izbori su po mnogo čemu jedinstvena provera urađenog u proteklim godinama?
U pravu ste. Naša obaveza je da građane informišemo o svakom koraku koji činimo kako bismo uredili i unapredili razne oblasti, sve u cilju stvaranja boljih uslova za život. Na izborima 3. aprila dobićemo potvrdu da li smo i koliko smo uspeli u menjanju Srbije na bolje. Verujem da će moji sugrađani svojim glasom pokazati da cene i poštuju trud koji svakodnevno ulaže naš predsednik Aleksandar Vučić, naša Vlada i mi na lokalu. Mi smo na prethodnim lokalnim izborima dobili poverenje 75 procenata birača i pozivam moje sugrađane da i 3. aprila izađu na birališta i pokažu da su novi auto-putevi, razvoj privrede i poljoprivrede, nove bolnice, mere podrške mladima za povećanje nataliteta i mnogo toga još, pravi izbor, izbor za bolju budućnost naše dece.
– Opština Negotin je u brojnim oblastima napredovala zahvaljujući pomoći Republike?
Želim da istaknem da Opština Negotin kao i istok Srbije, nikada do sada nisu imali ovoliku podršku države i na tome prvenstveno zahvaljujem našem predsedniku Aleksandru Vučiću koji ulaže maksimalne napore u pokretanje ovog dela zemlje.
U toku je velika rekonstrukcija putne mreže na teritoriji naše opštine.Zahvalni smo na obnavljanju deonice puta Negotin-Zaječar, najznačajnijeg putnog pravca, a s obzirom da se nalazimo na tromeđi, od velikog značaja su i putevi koji nas povezuju sa susednim zemljama. Prošle godine je rekonstruisan put od Negotina do graničnog prelaza sa Rumunijom koji se nalazi na HE „Đerdap 2“, u dužini od šest kilometara. Uređenjem ove deonice najzadovoljniji su meštani sela Samarinovac i Prahovo, vikend naselja Kusjak kao i svi koji putuju u Rumuniju. Očekujemo svakoga dana da krenu radovi i na obnavljanju puta ka graničnom prelazu s Republikom Bugarskom kod Mokranja.
Reč je o pojačanom održavanju državnog puta IB reda br. 35, u dužini od 13 km, u vrednosti od blizu 600 miliona dinara. Ove godine očekujemo i radove na još jednom izuzetno važnom putnom pravcu, od Klokočevca do bukovske petlje, u dužini od 30 kilometara, koji će putovanje do Beograda, dunavskom magistralom, učiniti kvalitetnijim i što je najvažnije bezbednijim. Uspeli smo da obezbedimo i rekonstrukciju dela ulice od raskrsnice do Narodne biblioteke tj. ulica koje smo uredili 2019. godine, što je bilo jedno od naših predizbornih obećanja. U ovoj godini nastavićemo sa obnavljanjem gradskih ulica sredstvima iz opštinskog budžeta. Novi izgled dobiće ulice Kneza Miloša, Ljube Nešića, Mire Vinklajt i deo ulice između Mire Vinklajt i Ljube Nešića. Vrednost ove investicije iznosiće 54 miliona dinara a aplicirali smo i za podršku nadležnog ministarstva za uređenje još nekih gradskih ulica .
– Pored rekonstrukcije putne mreže država je stala iza velikih projekata?
Republika je podržala naš projekat komasacije u timočkom delu opštine i to u katastarskim opštinama Rečka-Čubra, Rajac- Smedovac, Tamnič i Rogljevo-Veljkovo-Mokranje. Ukrupljavanje zemljišta na obuhvaćenih 4.560 hektara, država je podržala sa 57. 533. 898, dok je lokalna samouprava izdvojila 49.387.411 dinara.
U projekte od državnog značaja ubraja se izgradnja Industrijsko-hemijskog parka Prahovo, koji će obezbediti dolazak stranih investitora, milijardu evra godišnjih prihoda kompanija, direktno zapošljavanje oko 2.000 radnika, uz indirektno zapošljavanje, razvoj malih i srednjih preduzeća, značajan rast budžeta opštine Negotin, kao i rast životnog standarda stanovništva. Predstoji nam i izgradnja obilaznice, saobraćajno povezivanje industrijskog kompleksa u Prahovu sa državnim putem IB reda, broj 35, u cilju poboljšanja kvaliteta usluge putne mreže i povećanje bezbednosti odvijanja saobraćaja.
Opština Negotin će, zahvaljujući pomoći države, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, rešiti problem otpadnih voda rekonstrukcijom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a Republika će podržati i postavljanje primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naselju Rastoka. Vrednost pomenutih investicija, koje ćemo realizovati u cilju zaštite životne sredine, premašuje četiri miliona evra. Uz podršku Republike uredićemo Zdravstveni centar i komplekse pivnica u Rajcu i Rogljevu.
– Poljoprivredi se u opštini Negotin poklanja posebna pažnja. Šta poljoprivrednici mogu da očekuju u ovoj i narednim godinama?
Želimo da stvaranjem boljih uslova omogućimo našim poljoprivrednicima da ostvare bolje rezultate. Navodnjavanje naše nizije, mere države i naš agrarni budžet pomoći će da naši poljoprivrednici a i mi kao opština, budemo zadovoljni postignutim rezultatima u ovoj važnoj privrednoj oblasti. Mi smo prvenstveno poljoprivredni kraj i godinama kontinuirano pružamo veliku podršku subvencionisanjem naših poljoprivrednih proizvođača. U prethodne četiri godine za agrarni bucet izdvojili smo 79 miliona dinara čime smo podržali preko 1.100 zahteva poljoprivrednih proizvođača. Već sam spomenuo proces komasacije koji sprovodimo u cilju jačanja vinogradarskih i vinarskih kapaciteta.
Naše poljoprivredne potencijale želimo da podignemo kroz povećanje samih zasada koji donose veće prihode što ćemo ostvariti navodnjavanjem negotinske nizije, projektom koji je podržala naša država. Prvenstveno mislim na povećanje prihoda sa promenom kultura koje donose veće prihode, povrtarstvo i voćarstvo.U prvoj fazi projekta biće izgrađena crpna stanica, kaptaža na dušanovačkom brdu, glavni vod do Negotina, u dužini od šest kilometara, revitalizovaće se postojeća mreža za navodnjavanje na 1.100 hektara i izgraditi mreža na dodatnih 850 hektara. Vrednost prve faze projekta iznosiće 11.624.000 evra. A namera nam je da ovaj proces sprovedemo u celoj negotinskoj niziji.
– I Opština Negotin je sigurno među opštinama koje se brzo razvijaju i postaju poželjna destinacija?
Za ubrzani razvoj pored vizije, potrebni su uređena putna infrastruktura, investicije i podrška države. Već sam naglasio da će uskoro putna infrastruktura izgledati potpuno drugačije uz obnovljene glavne saobraćajnice. Pokretanje privrede uz dalji razvoj Kompanije „Eliksir Grupa“ ali i dolazak novih investitora koji će biti deo našeg industrijskog kompleksa u Prahovu, je pred nama. Činimo sve što je u našoj moći da pokrenemo našu opštinu, sprečimo odlazak naših sugrađana, omogućimo povratak onih koji su otišli ali i dolazak ljudi koji će poželeti da postanu deo naše lokalne zajednice. Verujem da ćemo uređenjem pivnica koje je, pored naše države podržala i Evropska unija preko svojih predpristupnih fondova, podignuti naše turističke potencijale i postati atraktivniji turistima iz zemlje i inostranstva. Naša snaga je u zajedništvu i povezivanju, i iz tog razloga mislim da povezivanjem turističkih potencijala sa istoka Srbije postajemo destinacija koju obavezno treba obići a toliko toga imamo ponuditi. Izuzetno bogato istorijsko nasleđe, prirodne lepote Vratne, Zamne, Mokranjskih stena, lovni, kulturni, verski turizam, odlično vino i jedinstvene pivnice, su više nego dobar razlog da se u Negotin upute svi koji su željni dobrog i kvalitetnog odmora.
Neizbežno pitanje je saradnja sa našom dijasporom, jer veliki broj građana opštine Negotin i danas živi i radi širom Evrope.
Mi imamo veliko poštovanje prema našoj dijaspori. Rezultati su očigledni, svaku njihovu inicijativu smo podržavali i to ćemo činiti I ubuduće. Nas raduje zajednička saradnja, jer su to uvek konstruktivni predlozi koji se odnose na uređenje njihovih mesnih zajednica. Da li su to putevi, ulice, trotoari koje treba srediti, vodovod, kanalizacija, čak I pijačni proctor, školske zgrade, ambulante, domovi kulture, uvek smo prihvatali njihovu inicijativu, ili oni našu, pa se slobodno može reći da su nam sela lepo uređena, kvalitet života je podignut na visok nivo i sve više ima naši ljudi, koji su penzije stekli u inostranstvu, da se opredeljuju da nastave život u svom zavičaju.
Zato slobodno mogu da kažem da je u pitanju saradnja koju krasi poverenje koje smo uspeli da vratimo, da ono što radi naša Opština i Srbijau celini je za opšte dobro srpskog naroda gde god on živeo i radio. U narednom periodu ćemo predložiti i konkretne oblike saradnje predložiti gde oni mogu sigurno uložiti svoju ušteđevinu ili kapital i pokazati da je Srbija stabilna zemlja koja se razvija I gde se svima pružaa podjednaka šansa za život, rad I napredovanje, kazao je na kraju razgovora Vladimir Veličković predsednik opštine Negotin.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU