субота , 20 априла 2024
Početna / Intervjui / SAŠA NIKOLIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE KLADOVO: IZBORI SU NAJBOLJA PROVERA MIŠLJENJA GRAĐANA O VAŠEM RADU

SAŠA NIKOLIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE KLADOVO: IZBORI SU NAJBOLJA PROVERA MIŠLJENJA GRAĐANA O VAŠEM RADU

SAŠA NIKOLIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE KLADOVO:

IZBORI SU NAJBOLJA PROVERA MIŠLJENJA GRAĐANA O VAŠEM RADU

Neobična informacija da predsednik opštine traži prevremene izbore stgla je iz Kladova. Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo sa svojim saradnicima upravo je to učinio. Stigli smo u prelepi i veoma uređen grad gde smo razgovarali sa uvek ljubaznim i energičnim domaćinom. Za čitaoce Zavičaja izdvojili smo najaktuelnija pitanja.
Izbori 3. aprila su po mnogo čemu jedinstveni provera urađenog u proteklim godinama.Za opštinu Kladovo je posebna provera na kojoj ste sami insistirali.
– Najbolji način da proverite kakva je volja građana i kakvo je mišljenje građana jesu izbori. S obzirom da su parlamentarni i predsednički izbori zakazani za 3. april , a lokalni izbori u Kladovu trebalo je da budu održani polovinom decembra, mislim da je najracionalnije da i loklane izbore u Kladovu održimo u isto vreme. Duboko sam uveren da će građani prepoznati put napretka, put prosperiteta i da će još čvršće stati uz politiku SNS i politiku Aleksandra Vučića. Mi smo kao odgovorna lokalna samouprava pre svega sačekali da usvojimo budžet za 2022. godinu da ne bi građani trpeli zbog toga. Ovo je najracionalnije, na taj način smanjujemo troškove oko izbora i mislim da će to građani razumeti. Siguran sam da će dati podršku onim ljudima koji su zaista mnogo toga dali za Kladovo, mnogo toga uradili u opstini Kladovu i siguran sam da građani to prepoznaju i vide.
Opština Kladovo je sigurno među opštinama koje se brzo razvijaju i postaju poželjna destinacija.
– Tu konstataciju potvrđuju brojne aktivnosti koje smo realizovali u minule tri godine, asfaltirali smo na desetine kilometara ulica , rehabilitovali smo saobraćajnice u koje se ništa nije investiralo nekoliko decenija, gradili smo parking mesta, trotoare, dečija igrališta. U okviru realizacije projekta Rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja obnovljena je deonica dužine 23,3 kilometra do Brze Palanke, sagrađen je most kod Milutinovca stari je srušen u katastrofalnim poplavama 2014. godine. Uz pomoć države završena je rehabilitacija državnog puta Kladovo – Donji Milanovac dužine 64,5 kilometara. U Kladovskom naselju “Pemci” na površini od 575 kvadrata sagrađena je toplana na biomasu instalisane snage 6 megavata. Radove vredne 500 miliona dinara finasirala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije.Iz lokalnog budžeta izdvojili smo 20 miliona dinara za izgradnju vodovoda u MZ Podvrška u kojoj su meštani svaku drugi dan bili bez vode više od tri decenije.
Završetkom kapitalnog posla normalizovano je vodosnabdevanje oko 1000 meštana koliko ih živi u 450 domaćinstava . Želimo da srednjovekovna tvrđave “Fetislam “ postane naš turistički brend. U okviru IPA projekta Srbija-Rumunija “Nasleđa na granici Dunava” sagradili smo Vizotor centar sa tri lamele površine 1200 kvadrata, vrednosti 1.039.000 evra. U toku su radovi na rekonstrukciji sanaciji i konzervaciji Malog grada. Reč je o realizacije projekta “Tajne srednjovekovnih tvrđava” koji se sprovodi u kroz IPA program prekogranične saradnje ukupne vrednosti 427.000 evra. U okviru uredjenja tvrdjave Fetislam Ministarstvo privrede odobrilo je opštini Kladovo 23 miliona dinara za izgradnju infrastrukture u srednjovekovnom zdanju koje se bezmalo 500 godina izdiže iznad Dunava velike i moćne reke kao svedok vremna burnih. Za realizaciju projekta “ EU za kulturno nasleđe i turizam ”, za obnovu i rekonstrukciju “Fetislama” Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ opredelila je 1,3 miliona evra. Projekat sadrži konzervatorske radoveu okviru kojih će biti obnovljena Varoš kapija, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kapije, letnja pozornica i priobalne kule u Malom gradu.
U 23 naselja jesenas je očišćeno 26 deponija sa kojih je uklonjeno blizu 24.000 kubika komunalnog otpada. Projekat čišćenja divljih deponija i sprečavanje nastanka novih sa oko 3 miliona dinara sufinansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine, dok je učešće lokalne zajednice milion dinara.Uz pomoć ministarstva za zaštitu životne sredine počeli smo da sredjujemo prostor oko vodopada Blederija i napravili smo Eko – dečji park u selu Rtkovo.,avršena je rekonstrukcija u dva objekta PU “Neven” koja je dobila kompetno novu kuhinju za pripremanje obroka, ali i novi prostor za mališane tako da u našoj opštini ne postoji lista čekanja za vrtić.To nije sve šta smo sve radili građani lako mogu da uoče kada se osvrnu oko sebe.
Koji su strateški ciljevi razvoja opštine Kladovo
-Turizam, mala privreda i poljoprivred, zamajac su razvoja naše opštine. Zato trend odgovornog angažovanja za koji smo se opredelili u minule tri godine moramo i nadalje uspešno sprovoditi. U kojoj meri zavisi od naših sposobnosti, ali i od količine želje i volje da od Kladova napravimo sredinu kroz koju se ne prolazi i iz koje se ne odlazi već se u Kladovu ostaje. Ako to zaista želimo, ja sam spreman da dam mksimum u stvatranju ambijenta koji će doprineti da naši građani bolje i lepše živi. Za to su nam potrebne ideje, planovi i programi za koje možemo dobiti podršku države, potencijalnih investitora, ali i kroz IPA programe prekogranične saradnje. Ova pa i svaka naredna godina mora biti godina investicionih ulaganja jer smo se opredelilili za investicioni, socijalno i razvojno orijentisan budžet za koji smatram da je realan s obzirom da su prihodi izbalansirani i uravnoteženi su sa rashodima. Obećanje koje smo dali građanima da ćemo se zalagati za podizanje kvaliteta života na svim nivoima time ispunjavamo jer mi ne umemo drugačije.
Koji su planovi za dalje poboljšanje kvaliteta života
Za investiciona ulaganja u budžetu opštine Kladovo za 2022. godinu opredeljeno 120 miliona dinara. Kapitalna investicija je izgradnja bazena sa pratećim sadržajima u zoni kompleksa sportskog centra “Jezero” koji će dodatno upotpuniti turističku ponudu kladovskog kraja. Reč je o dva bazena sa brojnim pratećim sadržajima, jedan je za plivače dimenzija 50 x21 metar dubine od 2,2 do 2,5 metara , dok su dimenzije bazena za neplivače 25 x 16,6 metara dubine od 0,5 do 1,25 metara. Kompleks će se nalaziti između dva jezera i sportske hale, na neizgrađenom zemljištu površine oko 22.550 metara,imaće prateće sadržaje kafe, upravnu zgradu, info-pultove, svlačionicu,zelene i saobraćajne površine.
U okviru realizacije projekta “Čista Srbija” na šest lokacija gradiće se 41 kilometar nove kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda po jedno u prigradskom naselju Kostol i u MZ Podvrška. Plan je da kanalizaciju dobiju meštani Velike Vrbice, stanovnici prigradskog naselja Rit, kao i stanari u delu Brze Palanke, Rtkova i Korbova, dok će se nova kanalizaciona mreža dužine 11 kilometara graditi u naselju Podvrška. Investiciju u novu kanalizacionu mrežu u okviru projekta “Čista Srbija” sa 21,3 miliona evra finanasira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U ovoj godini završili smo drugu fazu radova na rekonstrukciji gradske zelene pijace.Nastavićemo sa ulaganjima u putnu infrastrukturu, u gradnju parkinga, dečijih igrališta rešavaćemo sve probleme koje kandiduju građani i koji im stvaraju najveće muke.
Šta poljoprivrednici mogu da očekuju u ovoj i u narednim godinama
U prethodnom periodu više od 45 miliona dinara izdvojili smo za podršku poljoprivrednicima, iskustva sa terena nam ukazuju da je vreme da promenimo taj odnos i zato smo se opredelili da u ataru Donjeg Ključa sprovedemo komasaciju poljoprivrednog zemljišta na 5167 hektara. Plan je da se taj postupak realizuje na 5146 parcela u delovima katastarskih opština Rtkovo, Korbovo, Velika i Mala Vrbica , Vajuga i Kostol . Komasacija je agrarna mera koja se sprovodi sa ciljem ukrupnjavanja parcela pojedinačnih vlasnika poljoprivrednog zemljišta, čime se postižu brojni pozitivni efekti. Usitnjeni posedi su problem poljoprivrednicima, ali i lokalnoj samoupravi pa se smatra da će se komasacijom privući veće investicije u poljoprivredu. Od podrške domaćinima ne odustajemo.
U oblasti socijalne politike, obrazovanja i zdravstva stalno beležite stalno zadovoljavajuće rezultate.
Kao socijalno odgovorna vlast koja brine o ljidima koji su u statusu socijalne potrebe za socijalna davanja staračkim, samačkim i domaćinstvima sa više dece uz budžeta smo izdvojili 25 miliona dinara. U proteklom period u zgradama za socijalno stanovanje udomili smo višečlane porodice koje su bile bez krova nad glavom. Srednjoškolcima sufinansiramo besplatan prevoz do škole i nazad. Nastavićemo kupovinu interaktivnih tabli za seoske škole, djacima prvacima dajemo besplazne udžbenike. Školski udžbenici nisu jedini poklon za prvake, jer lokalni Savet za bezbednost saobraćaja opštine Kladovo mališanima dariva fluroscentne prsluke, trake i nalepnice za bolju zaštitu na putu od kuće do škole i nazad. Za potrebe ZC “ Kladovo” kupili smo dva savremena sanitetska vozila, pomažemo u svim segmentima jer su naši lekari izrasli u heroje tokom pandemije virusa korona. Zajedno sa njima nastojimo da sugrađanima obezbedimo kvalitet na svim nivoima zdravstvene zaštite.
Opština Kladovo je uvek imala dobru saradnju sa dijasporom jer veliki broj građana živi i radi uglavnom u Skandinaviji.
U narednom periodu posebnu pažnju posvetiću saradnji sa dijasporom, jer naši sunarodnici moraju da se uvere da su dobrodošli u zavičaj.Kada udju u zgradu Opštinske uprave, u mesnu kancelariju ili u bilo koje javno preduzeće oni odatle moraju da izađu zadovoljni. Moraju da shvate da su dobrodošli da su deo nas koji im pružamo ruku saradnje koja će ih ohrabriti da investiraju u rodni kraj. Moja je obaveza da uspostavimo efikasne kontakte sa svim građanima i njihovim predstavnicima u skupštinskim klupama u Mesnim zajednicama i drugim organima, poručio je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU