субота , 25 маја 2024
Početna / Kultura / U SLOVENIJI ODRŽAN OMLADINSKI FESTIVAL SRPSKOG FOLKLORA DIJASPORE I REGIONA – DIVNA PRIČA U TRI DANA PREPUNA LEPIH UTISAKA

U SLOVENIJI ODRŽAN OMLADINSKI FESTIVAL SRPSKOG FOLKLORA DIJASPORE I REGIONA – DIVNA PRIČA U TRI DANA PREPUNA LEPIH UTISAKA

U SLOVENIJI ODRŽAN OMLADINSKI FESTIVAL SRPSKOG FOLKLORA DIJASPORE I REGIONA

DIVNA PRIČA U TRI DANA
PREPUNA LEPIH UTISAKA

U Sloveniji je prvih dana juna održan Omladinski festival srpskog folklora dijaspore i regiona, prvi festival tog tipa, na kojem su svoje umeće, između ostalog, pokazali i mladi igrači Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Beča, Kulturno sportske Zajednice Srba iz Salcburga i KUD „Nikola Tesla iz Linca“
Folklorni ansambl “Branka Radičevića”, na festival je otišao sa 120 članova, koji su pokazali svoj talenat i uvežbanost, uživajući u igri i pesmi.
“Publici su se predstavili naš srednji ansambl, sa dve koreografije, igrama i Pirota i iz Šumadije, kao i dečji ansambl “pačići”, sa spletom igara iz Srbije”, kaže umetnički rukovodilac KUD-a Borislav Kapetanović.
Festival u Sloveniji posvećen očuvanju i promovisanju srpske igre, kulture i tradicije, bio je neobičan po tome što se odvijao u – dva grada, u Postojni, kao i u Portorožu.
“Program se odvijao na dve lokacije, jedna je bila u Postojni, gde su učešici igrali u predivnoj sali pozorišta u tom mestu, a druga, na otvorenom, na moru u Portorožu, u Piranu, gde je u večernjim satima nastupio i naš ansambl”, rekao je Kapetanović.
Posebno je bilo lepo videti srpske nošnje u Piranu, koje su ispunile glavni trg u tom gradu, inače posvećen svetski poznatom kompozitoru i violinisti Đuzepeu Tartiniju, kojim je odjekivala srpska tradicionalna muzika.
Mladi igrači iskoristili su svoj boravak u Sloveniji i da se upoznaju sa znamenitostima i lepotama Postojne i Pirana, obišli luku, a bilo je vremena i za druženje sa vršnjacima iz drugih društava.
Festival je organizovao Savez Srba iz Slovenije, a pored “Radičevića”, od klubova u Austriji, učestvovali su i KUD “Nikola Tesla” iz Linca I Srpska kulturno sportska zajednica Srba Salcburg.
– Divna priča u tri dana. Članovi KSZS iz Salcburga uzeli su učešće na Festivalu folklora omladinskih ansambla i vratili se sa puno lepih utisaka. Svečano otvaranje i nastupi učesnika održano je KD Postojna gde je na kraju programa održano zajedničko druženje. Šest društava je posle nastupa u Postojni, održalo i večernji nastup na Tirtanijevom trgu pored obale mora u mestu Piran. Izvanredan prikaz mnogobrojnim turustima, koji nisu štedeli dlanove da nagrade mlade folkloraše. Uz brojne utiske završen je prvi dan. Drugi dan bio je namenjen za uživanje i releksaciju članova na plažama prelepig Portoroža. Kupanje, sunčanje, plivanje… Trećeg dana u povratku šetali smo i rezgledali raskoši grada Trsta. Divili se arhitekturi građevina, udisali miris mora… iskoristili priliku za šoping. Sa puno pozitivnih utisaka i ovo putovanje ostaće u lepom sećanju, rekao je za Zavičaj Nenad Šulejić predsednik KSZS iz Salcburga.
Festival je počeo intoniranjem himni Srbije i Slovenije, a zvanično ga je otvorio predsednik Saveza Srba u Sloveniji Vladimir Kokanović. Folklornoj manifestaciji su, dodaje Kapetanović, prisustvovali i gradonačelnik Postojne Igor Marentić, kao i konzul Ambasade Srbije Milinko Špic.
Mladi folkloraši “Radičevića” vratili su se iz Slovenije puni utisaka, bogatiji za još jedno nezaboravno iskustvo, kroz koje su još jednom pokazali da u dijaspori ne zaboravljaju na svoje korene, kulturu, tradiciju, običaje.

Takođe pogledajte i ...

SVEČANO DOČEKANI SRPSKI VATROGASCI IZ ZEMLJOTRESOM RAZORENE TURSKE

SVEČANO DOČEKANI SRPSKI VATROGASCI IZ ZEMLJOTRESOM RAZORENE TURSKE Specijalistički timovi MUP Srbije vratili su se …