четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Naši u svetu / U BEČU SRPSKA ZAJEDNICA PROSLAVILA PRAVOSLAVNU NOVU GODINU

U BEČU SRPSKA ZAJEDNICA PROSLAVILA PRAVOSLAVNU NOVU GODINU

U organizaciji Zajednice srpskih klubova u Beču u svečanoj sali Haus des Sports u četvrtom bečkom okrugu tradicionalno je održana svečana večera povodom dolaska Julijanske Nove Godine na kojoj su prisustvovali predstavnici klubova i brojnih austrijskih institucija.

Borko Ivanković, dugogodišnji aktivista u srpskoj dijaspori  je podsetio da od 2011. godine Zajednica srpskih klubova u Beču organizuje svečanu večeru povodom dolaska Nove godine po Julijanskom kalendaru, na kojoj se pored predstavnika klubova okupe i predstavnici austrijskih institucija sa kojima Zajednica tesno sarađuje.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović je rekao da je Zajednica zajedno sa klubovima ostvarila dosta toga u minuloj godini i pored poteškoća koje su se dešavale u njoj.

„Od februara prošle godine prostorije Zajednice su dobile novi ulaz, pokrenuta je inicijativa za srpski jezik u bečkim školama, osnovano Udruženje srpskih privrednika i organizovana humanitarna akcija za pomoć poplavljenim područjima“, rekao je Kapetanović i dodao da je Zajednica takođe u svoje članstvo dobila još četiri kluba, te ih sada ukupno broji 12.

On je takođe podsetio da će Zajednica srpskih klubova u Beču ove godine obeležiti 45. godina rada i postojanja.

Svečanoj večeri su prisustvovali Sandra Frauenberger ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča, Mihael Žerardi iz ministarstva integracija i spoljnih poslova Austrije, poslanica stranke Zeleni u austrijskom parlamentu Alev Korun, poslanica Socijaldemokratske stranke (SPOe) u bečkom parlamentu Anica Macka Dojder, Jozef Valner iz Radničke komore Beča, Franc Prokop predsednik šesnaeste bečke opštine kao i predstavnici Integracionog fonda, Socijaldemokratskog privrednog saveza, Arbajtersamaritenbunda i policije.

Sandra Frauenberger ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča, je uputila čestitke povodom dolaska Nove godine po julijanskom kalendaru i zahvalila se srpskoj zajednici za doprinos koji pruža u Beču.

U ime ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca prisutne je pozdravio Mihael Žirardi koji je podsetio ovom prilikom i na prošlogodišnji početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom i podršku Austrije na tom putu. On je takođe rekao da se 29. januara  očekuje poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Austriji, povodom koje će Ministarstvo prirediti veliki prijem.

U ime ambasadora Republike Srbije u Austriji Pere Jankovića okupljenima se obratio Goran Bradić koji se ovom prilikom zahvalio klubovima i udruženjima na velikom zalaganju prikupljanja pomoći za područja koja su u maju mesecu pretrpela ogromne štete od poplava.

Kao i svake godine ovom prilikom su uručena priznanja instituciji, udruženju i pojedincu koji su pružili posebni doprinos srpskoj zajednici.

Ove godine je kao institucija nagrađena šesnaesta bečka opština Otakring, a plaketu je u ime svog tima i saradnika preuzeo Franc Prokop, njen predsednik. Ova Opština se posebno istakla između ostalog u svojoj podršci prilikom akcija prikupljanja pomoći za poplavljene.

Udruženje koje je ove godine ponelo nagradu i time svoju arhivu ukrasilo još jednim priznanjem je Stevan Mokranjac. Kako je objasnio Borko Ivanković, pored zlatnih plaketa na prestižnom takmičenju Evropskoj smotri srpskog folklora, ovo udruženje krasi i solidarnost, dobra organizovanost i angažovanost u svakom društvenom pogledu.

Borislav Kapetanović, aktuelni predsednik Zajednice srpskih klubova, dugogodišnji umetnički rukovodilac KUD Branko Radičević je ove godine nagrađen kao pojedinac za svoj doprinos i angažovanje u srpskoj zajednici kako u Beču tako i u Austriji.

Priznanje mu je uručio nekadašnji, a sada počasni predsednik Zajednice Mićo Đekić.

Posebno priznanje ove godine uručeno je Arbajtersamaritenbundu koji pružio veliku logističku i svaku podršku prilikom humantarne akcije prikupljanja pomoći za poplavljena područja.

Ovom prilikom je priređen i muzički program, te je izvedeno nekoliko srpskih tradicionalnih pesama.  U nastavku večeri je svirao tamburaški orkestar Branka Jovanovića Baka.1 181 151506468 922088684490407 2277251996030201701 nIMG 141810931185 922089244490351 997062213778974803 n10622947 922089134490362 2922208175200133809 n

Takođe pogledajte i ...

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE