субота , 20 априла 2024
Početna / Naši u svetu / ZORAN KALABIĆ VITEZ REDA VOJSKE GOSTOLJUBIVIH SVETOG LAZARA OD JERUSALIMA

ZORAN KALABIĆ VITEZ REDA VOJSKE GOSTOLJUBIVIH SVETOG LAZARA OD JERUSALIMA

Zoran Kalabić, srpski biznismen iz Beča i poznati humanitarac dobio je novo priznanje za svoj nesebični rad. Kalabić je, na skupu održanom na Donau Univerzitetu Krems, primljen u Red vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima. Kalabić je proglašen vitezom, komandantom ovog Reda.

Red Svetog Lazara Jerusalimskog vodi poreklo od monaške braće koji su kao bolničari lečili obolele od lepre. Krstaši Jerusalimske kraljevine su osnovali Red u 11. veku. Danas je ovo udruženje angažovano na velikim dobrotvornim programima zarad oživljavanja hrišćanstva u zemljama istočne Evrope, bore se protiv siromaštva i bolesti širom sveta, učestvuju u različitim humanitarnim projektima.

– Prijem u ovaj Red je za mene velika čast i priznanje. Pokušavao sam uvek da pomažem gde god sam mogao. Mislim da je važno da oni koji mogu pomažu ljudima u nevolji – rekao je Kalabić za “Vesti”.

On je istakao da će titulu koju je dobio braniti dostojanstveno na svakom mestu.

Skup je organizovalo udruženje Europa Nostra Austria, koje se bavi zaštitom kulturnog nasleđa. a otvorili su ga prof. dr Kristijan Hanus, dekan Donau univerziteta, vladika austrijsko-švajcarski Andrej, prof. dr Dragan Bataveljić, pravnik sa Univerziteta u Kragujevcu i dr Dejan Jelić, predsednik Austrijsko-srpskog društva. Prof. dr Volfgang Rorbah, predsednik Europa Nostra Austria održao je zanimljivo predavanje o tragovima Slovena u Austriji, sa novim dokazima o viševekovnom prisustvu naših predaka na ovom prostoru.

Zatim je u crkvi Zehau održana misa, uz prisustvo sveštenika Alojza Šlemera i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, sa prijemom novih članova u red Vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima.

Uvod u prijem novih članova održao je prof. Paul Veninger, najviši zvaničnik ovog reda za Austriju i Mađarsku, navodeći da se u red primaju muškarci i žene svih hrišćanskih vera i starosti, koji su se istakli socijalnim angažovanjem za siromašne i bolesne, doprineli obrazovanju siromašnih ljudi i angažovali u humanitarnim organizacijama. Akademska titula ili finansijske donacije nisu dovoljne za prijem u ovaj red.

 

Najveće priznanje dodeljeno je Zoranu Kalabiću, koji je imenovan za viteza u rangu komandanta Reda.

Rorbah je istakao da je Kalabić 25 godina velikodušno finansijski pomagao razne bolnice, u kojima se leče deca obolela od raka i drugih bolesti.

– Značajno je pomogao više srpskih manastira koji brinu o hendikepiranoj deci, finansijski je podržao brojne naučne projekte socijalnog karaktera. Dao je brojne donacije osobama i porodicama u nevolji – obrazložio je Rorbah odluku o prijemu Kalabića u ovaj jedinstveni Red.

Red Vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima jedan je od najstarijih redova hrišćanstva, koji je osnovan još u 11.veku (1098/1099.). Na početku se Red bavio samo bolnicama, ali kada su oko 1120. templari i johaniteri obolele saborce predavali Redu Svetog Lazara on je sve više preuzimao i vojne zadatke. Vitezovi ovog reda su oformili značajnu vojnu formaciju ćiji su pripadnici bili poštovani zbog svoje hrabrosti i dokazali su se u naredna dva veka u brojnim borbama.

Od sredine 13. veka i posebno od pada poslednje krstaške tvrđave Akon 1291. red se povukao u Evropu. Vitezovi Svetog Lazara su nastavili bolničko delovanje u brojnim evropskim gradovima, među kojima je bio i Beč od 1257.godine. Kralj Filip IV od Francuske ih je 1308. stavio pod svoju posebnu zaštitu i osnovao nasledni protektorat francuskih kraljeva, koji je trajalo do kraja francuskog carstva 1830. Tokom protektorata je Red Svetog Lazara pored brige o bolesnima ponovo razvio svoje vojne aktivnosti. Nastale su ispostave u Švajcarskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj i Engleskoj. Iako su se tokom istorije stalno menjali izazovi, ovaj Red danas, kao i pre mnogo vekova, zastupa hrišćanske vrednosti, kojima je prioritet dostojanstvo čoveka.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU