Ponedeljak22.04.2019

Back Vi ste ovde: Home Vesti iz zavičaja

RAZGOVORI O ODRŽAVANJU DUNAV FESTA U KLADOVU

Gost opštine Kladovo danas je bio Sebastian Rihm direktor Dunav biroa iz nemačkog grada Ulma. Uz tradicionalnu srpsku pogaču i so, devojčicama u nošnjama  predstavnici Opštine na čelu sa predsednikom Radisavom Čučulanovićem, dočekali su gosta iz Nemačke.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi, a tema bila nastavak razgovora započetih ovog leta u Ulmu.  Reč je o podršci koju bi nemački partneri i sam Sebastian Rihm kao direktor Dunav biroa mogli da pruže Kladovu za organizaciju Dunav Festa svih podunavskih zemalja 2017. godine u gradu na Dunavu,  u julu svake neparne godine.

Internacionalni Dunav fest slavi se u svim podunavskim zemljama i nudi širok spektar kulturnih dešavanja kao i predstavljanje  različite, tradicionalne pijace zemalja duž Dunava. Od drveta do stakla, od pesama do igara, od keramike do bronze, domaćih radinosti, folklora, a takođe i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta ovih zemalja. Gradovi u kojim ase održava Dunav festival imaju priliku da prezentuju i svoje znamenitosti, muzeje i turističke potencijale. MG 0004 MG 0008 MG 9967 MG 9973 MG 9978 MG 9987

SREĆNE USKRŠNJE I PRVOMAJSKE PRAZNIKE ŽELI VAM REDAKCIJA LISTA ZAVIČAJ NARODNE NOVINE HRISTOS VASKRSE.

SREĆNE USKRŠNJE I PRVOMAJSKE PRAZNIKE ŽELI VAM
REDAKCIJA LISTA ZAVIČAJ NARODNE NOVINE
HRISTOS VASKRSE.files

USLUGA WESTERN UNION TRANSFERA NOVCA BIĆE DOSTUPNA U MENJAČNICAMA I MALOPRODAJNIM OBJEKTIMA U SRBIJI

USLUGA WESTERN UNION TRANSFERA NOVCA BIĆE DOSTUPNA U MENJAČNICAMA I MALOPRODAJNIM OBJEKTIMA U SRBIJI

EKI TRANSFERS, prvi pružalac usluge Western Uniona u Srbiji i Crnoj Gori je shodno Zakonu o Platnim uslugama koji je stupio na snagu 1.10. 2015. dobio  licencu platne institucije Western Uniona za Srbiju čime je omogućeno da usluga Western Uniona bude dostupna u menjačnicama i maloprodajnim objektima u Srbiji.

Pozivaju se sva zainteresovana pravna lica i preduzetnici, menjačnice, maloprodajni objekti  da uvedu u svoje poslovanje i uslugu Western Uniona, uz obezbeđenu besplatnu tehničku, marketing podršku kao i usluge korisničkog servis centra Eki Transfersa. Za bliže informacije molimo pozovite +381 11 3300 300.

Kompanija Eki Transfers platna institucija Western Uniona posluje od 2001. godine  preko mreže od 18 banaka u Srbiji, dok u Crnoj Gori uslugu Western Uniona pruža preko Pošte Crne Gore i 11 banaka, što je čini liderom u regionu i prvim agentom Western Uniona u Srbiji I Crnoj Gori.Evri by WU zavicaj avgust 2015

JUNSKI PROGRAMI U KULTURI OPŠTINE KLADOVO

Biblioteka „Centar za“ Kladovo  započinje leto sa najavom da je Ministarstvo kulture i informisanja RS odobrilo i ove godine sufinansiranje projekta  „Kazan kult / Kladovo 2015.“ u novčanom iznosu od 300.000 dinara. Od direktorke ove ustanove, Žakline Nikolić, autora projekta, saznajemo da je to projekat koji nastavlja tradiciju „Antika fest“ i koji se trasformisao u međunarodnu konferenciju o nematerijalnoj baštini, koja će okupiti, znamenite stručnjake iz šireg regiona, koji će prezentovati svoja iskustva i dati predloge kako da mali gradovi postanu kreativne sredine a da pri tom animiraju svoje potencijale iz oblastinematerijalne baštine. Konferencija je najavljena za kraj avgusta 2015. godine.

Tokom juna meseca, priređeno je mnoštvo programa, iz kojih izdvajamo sledeće;

Biblioteka „Centar za“ Kladovo, u saradnji sa lokalnom samoupravom, i d.o.o „Tekijanka“, omogućila je Udruženju  za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ iz Kladova, da učestvuje na manifestaciji „Deca-deci“ koju već devet godina organizuje Jevrejska opština Beograd u okviru Međunarodnog dana deteta.Centralna manifestacija je održana u 01. juna 2015. godine na Trgu republike, u ulici Kneza Mihajla, na platou ispred Kulturnog centra Beograda, nakon čega se druženje nastavilo u dvorištu sinagoge.  Ideja manifestacije „Deca-deci“ jeste da se deca različitih nacionalnih manjina i deca ometena u razvoju druže i ovom akcijom uklone barijere koje postoje kod odraslih. Ova manifestacija pored socijalnog i zabavnog ima humanitarni karakter. Oko 400 učesnika iz cele Srbije, zajedno sa decom iz Kladova, imali su svoj performans kroz igru,pesmu, predstavu, recital ...

U saradnji sa izdavačkom kućom „Laguna“ iz Beograda, organizovana jeizuzetno zanimljiva promocija romana „Miris mraka“ autora Dr Miomira Petrovića. Pisac, dramaturg i teatrolog, predstavio je roman koji je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu.Pored romana, gost kladovske biblioteke, predstavio je i Radionicu Kreativnog pisanja koju godinama vodi u zemlji i inostranstvu, a ovog leta radionica počinje sa radom u izletištu „Kapetan Mišin Breg“ kraj Donjeg Milanovca i u neposrednoj blizini Kladova.

U sklopu izložbeno-amaterskog programa, grupa samoukih umetnika sa područja opštine Kladovo, posetila je park skulptura Mihajla Vasiljevića iz Kladušnice u kojem se nalazi oko 250 drvenih predmeta. Predmeti su sakupljeni sa obale Dunava, i zahvaljujući kreativnosti novog vlasnika, dobile su neku novu dimenziju koja kroz svoj oblik šalje poruke ljubavi, sreće ili tuge, koje inspirišu na autora i na pisanje poezije. Gosti su izložili kod domaćina svoje radove i u zajedničkom druženju inicirali još ovakve tematske susrete, sa ciljem da okupe kreativce pod kapom nekon novog udruženja građana a pod okriljem Biblioteke „Centra za kulturu“ koja ih uvek podržava i insipriše na stvaralaštvo.

U galeriji je otvorena izložba ikona  ikona Suzane Mitić iz Leskovac.

Bioskop je krajem juna prikazao najnovije 3D hitove: „U mojoj glavi“, „Poltergasjt – kućni duh“, „Svet iz doba Jure“.

Organizovan je drugi dečji bazar, koji je na platou ispred Doma kulture, okupio najmlađe meštane koji su izložili i razmenjivali stare knjige, igračke, suvenire, svoje rukotvorine. Zbog velikog ineresovanja, bazar će se organizovati i u julu i u avgustu.

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, kladovski Centar za kulturu, već tri godine uspešno prikazuje besplatno svojoj publici još jedan u nizu tematski filmski karavan koji ovog puta nosi naziv „Zločini i misterije“. Četvorodevni filmski karavan je bio besplatan za svu zainteresovanu publiku.

U saradji sa novoformiranim Udruženjem građana „Metronom“ iz Kladova, koji je osnovala ekipa mladih ljudi i izuzetnih entuzijasta koja se trudi da, zajedno sa svojom publikom, obezbedi Kladovu, najbolji rock n roll ritam, počela je serija organizovanih rok koncerata koji promovišu dobar i kvalitetan zvuk i odlične bendovi kojima je potrebna afirmacija i već poznati bendovi koji žele da se predstave publici u malom gradu na Dunavu.Do sada su priređeni koncerti; John The Congueror + Blues, Amy La Vere & Will Sextion, The Coathangers (Atlanta, USA) i Destilerija (Kladovo, SRB), White Stain (Ljubljana, SLO) i Destilerija (Kladovo, SRB), a do kraja leta, prirediće se još nekoliko međunarodnih koncerata.

Leto je tek pred nama, pridružite si i pratite aktivnosti na www.kulturakladovo.rsUdruzenja Nada u Bgd

Miomir PetrovicMihajlove skulpture